rozpalanie grilla

Jak rozpalić grilla?
PokaPoka - specjalista Tipy.pl

Często przygotowując grilla mamy problem z jego rozpaleniem. Sprawia to, że my sami tracimy cierpliwość, a nastrój ten udziela się także gościom. Każdy czeka na pierwszy płomień, by następnie rozżarzył się węgiel, a później rozpoczęło się właściwe grillowanie. Poniżej znajdziesz kilka cennych wskazówek jak rozpalić grilla. Czynność ta nie sprawi Ci z pewnością już więcej problemu i unikniesz niezręcznych sytuacji.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Węgiel drzewny
* Rozpałka
* Miech do podsycania ognia
* Łopatka
* Ziarna lub gałązki jałowca

1
Ustaw grill w odpowiednim miejscu, tak aby osłonięty był on od wiatru, a ulatniający się później dym nie kierował się w stronę uczestników imprezy. Przygotuj węgiel drzewny i rozpałkę.
2
Zdejmij z grilla ruszt i oczyść dokładnie jego dno. Nasyp do paleniska węgla drzewnego. Nie nakładaj go jednak zbyt dużo, gdyż sam utrudnisz sobie pracę przy jego rozpalaniu. Polej go rozpałką i podpal. Dla ułatwienia możesz użyć miechu do podsycania ognia. Jeśli nie masz podpałki w formie płynnej wówczas zapal kilka kawałków podpałki i zaczekaj aż się dobrze rozpalą po czym obłóż je węglem. Nie należy zasypywać ich miałem, tylko obłożyć większymi kawałkami węgla drzewnego. Pamiętaj o dopływie powietrza - aby się rozpalił ogień dopływ powietrza powinien być swobodny.
3
rozpalanie grilla
Nie gaś powstałego ognia. Poczekaj, aż węgiel przepali się i płomień całkowicie zniknie. Węgiel będzie się wówczas żarzył. Teraz możesz nałożyć kolejną warstwę węgla po czym za pomocą łopatki delikatnie nim poruszaj. Aby żar przeszedł na resztę węgla należy zastosować nadmuch. Do tego przyda ci się miech do podsycania ognia. Jeśli dmuchasz ustami bardzo uważaj aby się nie poparzyć iskrami.
4
Gdy cały węgiel znajdujący się na grillu będzie się już tylko żarzył, rozprowadź go po całej powierzchni paleniska i połóż ruszt. Węgiel powinien nabrać szarego koloru i pokryć się warstwą popiołu.
5
art/2009/1260_7546_big.jpg
Na żarzący się węgiel możesz wrzucić gałązki lub ziarna jałowca, pieczone potrawy zyskają niepowtarzalny aromat. Nie należy dodawać drewna drzew iglastych, igieł lub szyszek. Nie powinieneś używać do rozpalania grilla drewna ani papieru.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

daria16rog
17.06.2013
U mnie na grillu zawsze znajdzie się jakiś specjalista od rozpalania grilla. Choć ta umiejętność zawsze się przyda.
kornik
20.07.2011
co ty wygadujesz prawdziwy gril to dym z węgla A gaz tylko do kuchni
kubes22
10.07.2011
Bardzo mi ta porada pomogła, ponieważ zawsze miałem problemy z podpaleniem grilla
RyszardWalczak
04.12.2010
Zamiast chemii proszę użyć ekopodpałki"FENIKS"
Czysty zapach lasu i nie szkodzi zdrowiu.
Ja kupuję na Allegro i sobie chwalę
clus
05.08.2010
sposób jest jeden: palnik na propan-butan i jazda! bez pieprzenia się z rozpałkami itp. wynalazkami