naleśniki serca

Jak zrobić naleśniki serca?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
Przez żołądek do serca, a z sercem prosto do żołądka. Ale nie zwykłym sercem – pysznym, ażurowym sercem naleśnikowym! Ta potrawa doskonale nada się na walentynkowy stół. Twój ukochany na pewno niczego takiego się nie spodziewa.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ½ szklanki mąki
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* ½ łyżki cukru
* 1/8 łyżeczki soli
* 15 g masła, roztopionego
* patelnia z powłoką nieprzywierającą
* rękaw spożywczy
* cukier puder

1
naleśniki serca - krok 1
W dużej misce zmieszaj ze sobą najpierw składniki mokre, a później stopniowo dodawaj składniki suche. Mieszaj ciasto trzepaczką, dopóki nie będzie miało jednorodnej konsystencji (bez grudek).
2
Lekko natłuść nieprzywierającą patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu.
3
naleśniki serca - krok 3
Przelej ciasto do rękawa spożywczego i załóż małą okrągłą końcówkę. Wylewaj je na patelnię tworząc kształt ażurowego serduszka. Ten etap wymaga odrobiny wprawy, ale po chwili z pewnością wypracujesz swój własny schemat.
4
naleśniki serca - krok 4
Smaż naleśnik, dopóki jego spód nie zrobi się złoty (około 2 minuty). Następnie odwróć go na drugą stronę i smaż do osiągnięcia złotej barwy. Ostrożnie zdejmij naleśnik z patelni i odłóż na talerz.
5
naleśniki serca - krok 5
Gotowe naleśniki możesz posypać cukrem pudrem i polać ulubionym sosem. Wyśmienicie smakują podane z truskawkami (znanym afrodyzjakiem).

Powiązane porady

Placki z kefiru
tort naleśnikowy czekoladowy
naleśnik z warzywkami i mięsem z kurczaka

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie