Kurczak w miodzie po chińsku

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?
Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl

Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 0,7 kg piersi kurczaka (pokrojonej w kostkę 2-2,5cm)
* Olej (olej do głębokiego smażenia)
* ---- Ciasto ----
* 4 łyżki skrobi kukurydzianej
* 1/4 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 jajko
* 1 białko
* ---- Sos ----
* 1,5 łyżki oleju
* 2 łyżeczki imbiru (utartego)
* 3 łyżki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżeczka winnego octu ryżowego (do kupienia tutaj)
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (zmieszana z 1 łyżeczką wody)
* ziarna sezamu

1
Kurczak w miodzie po chińsku 1
W dużej miseczce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto tak, aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wrzuć do ciasta kurczaka i wymieszaj, aby kurczak się nim dokładanie pokrył.
2
Kurczak w miodzie po chińsku 2
W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej bardzo mocno olej (ok 180 stopni C). Smaż kawałki kurczaka przez około 2 minuty, lub do czasu, aż ciasto będzie upieczone. Wyciągnij kurczaka z oleju i połóż na papier kuchenny, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu.
3
Kurczak w miodzie po chińsku 3
Aby zrobić sos rozgrzej na patelni (lub najlepiej w woku) 1,5 łyżki oleju. Dodaj czosnek i imbir i smaż przez około 30 sekund. Dodaj soli, miodu, octu i wody. Dobrze wymieszaj. Rozrób 1 łyżeczkę wody z 1 łyżeczką skrobi kukurydzianek. Dodaj do sosu i duś przez ok 2 minuty.
4
Kurczak w miodzie po chińsku
Przełóż kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj. Przełóż na talerze i posyp sezamem. Podawaj kurczaka z gorącym ryżem.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie