Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić kurczaka w miodzie po chińsku?
Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Kurczak z tego przepisu jest najpierw panierowany, następnie smażony na głębokim oleju a na koniec polany pysznym, gęstym sosem. Sos przygotowany jest z miodu, czosnku, imbiru oraz octu ryżowego. Kurczak w miodzie najlepiej będzie smakował z ryżem. Smacznego!
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 0,7 kg piersi kurczaka (pokrojonej w kostkę 2-2,5cm)
* Olej (olej do głębokiego smażenia)
* ---- Ciasto ----
* 4 łyżki skrobi kukurydzianej
* 1/4 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 jajko
* 1 białko
* ---- Sos ----
* 1,5 łyżki oleju
* 2 łyżeczki imbiru (utartego)
* 3 łyżki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżeczka winnego octu ryżowego (do kupienia tutaj)
* 1/2 szklanki wody
* 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (zmieszana z 1 łyżeczką wody)
* ziarna sezamu