Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Jak zrobić zapiekankę makaronową z krewetkami?
JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl

Zapiekanka makaronowa z krewetkami jest bardzo prostym i pysznym daniem z owoców morza. Przepis zawiera takie składniki jak krewetki, ser mozzarella, parmezan, czosnek i szpinak - z takim połączeniem jak to, nie można tego dania ugorować źle. Jeśli poszukujesz pomysłu na szybki obiad to jest to doskonały wybór ponieważ tą zapiekankę przygotowuje się łącznie z zapiekaniem przez 40 minut. Jeśli nie przepadasz za krewetkami to dobrym zamiennikiem będą kawałki gotowanej piersi kurczaka. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 szklanki niegotowanego makaronu penne
* 2 jajka
* 0,5 szklanki śmietany
* 4 łyżki masła (roztopionego)
* 1 szklanka tartego parmezanu
* 2 szklanki tartej mozzarelli
* 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
* 0,5 kg rozmrożonych krewetek, obranych i oczyszczonych
* 1,5 szklanki świeżego szpinaku (posiekanego)

1
Penne z krewetkami 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W małej miseczce zmieszaj jajka, śmietanę, masło i odstaw na bok. Odcedź makaron i przełóż do dużej miski. Dodaj cały parmezan, 1 szklankę mozzarelli, czosnek, sól, pieprz i mieszankę z jajkiem. Wszystko wymieszaj.
2
Penne z krewetkami 2
Dodaj oczyszczone i obrane krewetki oraz szpinak. Wysmaruj delikatnie tłuszczem naczynie do pieczenia o wymiarach ok 23x33 cm. Przełóż makaron do naczynia i posyp po wierzchu resztką mozzarelli.
3
Penne z krewetkami 3
Włóż makaron do piekarnika i piecz bez przykrycia w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut lub do czasu aż krewetki zrobią się różowe a ser się roztopi.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie