Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić zapiekankę makaronową z krewetkami?
Jedzenie - specjalista Tipy.pl

Zapiekanka makaronowa z krewetkami jest bardzo prostym i pysznym daniem z owoców morza. Przepis zawiera takie składniki jak krewetki, ser mozzarella, parmezan, czosnek i szpinak - z takim połączeniem jak to, nie można tego dania ugorować źle. Jeśli poszukujesz pomysłu na szybki obiad to jest to doskonały wybór ponieważ tą zapiekankę przygotowuje się łącznie z zapiekaniem przez 40 minut. Jeśli nie przepadasz za krewetkami to dobrym zamiennikiem będą kawałki gotowanej piersi kurczaka. Smacznego!
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 szklanki niegotowanego makaronu penne
* 2 jajka
* 0,5 szklanki śmietany
* 4 łyżki masła (roztopionego)
* 1 szklanka tartego parmezanu
* 2 szklanki tartej mozzarelli
* 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
* 0,5 kg rozmrożonych krewetek, obranych i oczyszczonych
* 1,5 szklanki świeżego szpinaku (posiekanego)
1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W małej miseczce zmieszaj jajka, śmietanę, masło i odstaw na bok. Odcedź makaron i przełóż do dużej miski. Dodaj cały parmezan, 1 szklankę mozzarelli, czosnek, sól, pieprz i mieszankę z jajkiem. Wszystko wymieszaj.