Krem waniliowy

Jak zrobić krem waniliowy?

KochiKochi - specjalista Tipy.pl
Wierzcie lub nie, ale nie ma nic lepszego niż domowy krem waniliowy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje niesamowicie. Możecie podawać go samodzielnie lub jako dodatek do eklerów i innych ciasteczek. Swoją aksamitną konsystencję zawdzięcza bardzo powolnemu podgrzewaniu na małym ogniu, dlatego żeby wyszedł idealny warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Poniżej znajdziecie przepis, który pomoże wam wyczarować wyśmienity deser.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2,5 szklanki mleka
* 4 żółtka
* Pół szklanki cukru (lub więcej do smaku)
* Pół szklanki mąki
* Ekstrakt waniliowy (do kupienia tutaj)

1
Krem waniliowy 1
Przygotuj składniki.
2
Krem waniliowy 2
Oddziel żółtka od białek (do tego przepisu nie potrzebujesz białek).
3
Krem waniliowy 3
Dodaj do żółtek cukier.
4
Krem waniliowy 4
Zmieszaj żółtka z cukrem.
5
Krem waniliowy 5
Dodaj mąkę i wymieszaj.
6
Krem waniliowy 6
Wlej mleko do garnuszka i zagotuj.
7
Krem waniliowy 7
Przełóż mieszankę z żółtkami do rondelka i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj mleko.
8
Krem waniliowy 8
Postaw rondelek na mały ogień i podgrzewaj, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Dodaj do smaku cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii.
9
Krem waniliowy
Jak krem zgęstnieje ściągnij go z ognia i odstaw na bok do wystygnięcia.

Powiązane porady

Topienie czekolady
Prosty tort
formy do pieczenia

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie