Pascha wielkanocna

Jak zrobić paschę?

AakritiAakriti - specjalista Tipy.pl
Pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Pascha wielkanocna ma kształt piramidy która symbolizuje Grób Chrystusa.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg tłustego twarogu
* 250 ml śmietany kremówki
* 200 g roztopionego masła
* 5 żółtek
* 250 g cukru pudru
* aromat waniliowy
* 250 g bakalii (pestki dyni, migdały, orzechy laskowe, rodzynki, drobno pokrojona suszona figa i suszone morele)
* 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
* rozpuszczona czekolada
* owoce (opcjonalnie do ozdobienia)
* bita śmietana (opcjonalnie do ozdobienia)

1
Przetrzyj twaróg przez drobne sito lub zmiel kilka razy przez maszynkę.
2
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj śmietanę i ubijaj aż uzyskasz gęsty krem. Postaw na mały ogień i podgrzewaj cały czas mieszając prawie do zagotowania.
3
Ściągnij garnek z palnika, dodaj roztopione masło, cukier, aromat waniliowy, przetarty ser i wymieszaj wszystko za pomocą miksera.
4
Dodaj bakalie oraz skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj.
5
Całą masę przelej do wyłożonego dużą ściereczką durszlaka i dobrze odciśnij. Boki ściereczki nałóż na masę i dociśnij, aby wycisnąć jak najwięcej płynu. Połóż durszlak na garnuszku i włóż do lodówki na noc.
6
Delikatnie przełóż paschę na talerz, polej roztopioną czekoladą i posyp bakaliami. Smacznego!

Powiązane porady

Jajka faszerowane z kawiorem
Ravioli z serami
zupa marchewkowa z zajączkiem

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie