Pascha z sera

Jak zrobić paschę z sera?

PoradybabuniPoradybabuni - specjalista Tipy.pl
Pascha z sera
1 z 10
Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, której nadaje się kształt kopca symbolizującego grób Jezusa Chrystusa. W Polsce tradycja przyrządzania paschy powoli zanika, natomiast w Rosji jest bardzo popularną potrawą wielkanocną. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Połączenie sera z bakaliami i orzechami tworzy wspaniałą kompozycję, której trudno się oprzeć. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wyśmienitą paschę wielkanocną, która rozpływa się w ustach.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 500 g świeżego sera
* 3 żółtka
* 100 g masła
* 200 g śmietany
* 1/2 szklanki cukru pudru
* aromat waniliowy
* Szklanka mieszanki rodzynek, migdałów, suszonych moreli, kandyzowanych owoców

1
Pascha z sera 1
Zbierz wszystkie potrzebne składniki.
2
Pascha z sera 2
Przetrzyj 2 razy ser przez sitko lub 3 razy przemiel maszynką.
3
Pascha z sera 3
Przełóż ser do garnka. Dodaj śmietanę, masło i żółtka.
4
Pascha z sera 4
Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Umieścić garnek na ogniu i cały czas mieszaj. Kiedy masa zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia i przełóż garnek do miski z zimną wodą. Mieszaj, aż wystygnie.
5
Pascha z sera 6
Do sera dodaj odrobinę aromatu waniliowego i cukier. Dokładnie wymieszaj.
6
Pascha z sera 7
Wyłóż sitko gazą i przełóż na nie masę serową.
7
Pascha z sera 8
Dodaj do masy drobno posiekane orzechy i suszone owoce. Wymieszaj.
8
Pascha z sera 9
Masę przełóż ponownie na sitko wyłożone gazą.
9
Pascha z sera
Przykryj masę krawędziami gazy, połóż na niej coś ciężkiego, aby odcisnąć nadmiar płynu i włóż do lodówki na całą noc. Na następny dzień przełóż paschę na talerz i ją udekoruj orzechami i suszonymi owocami.
Strona 1 z 10

Powiązane porady

Żurek
kaczka z jabłkami
Bułeczki zajączki

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie