Bazylia

Jak pielęgnować bazylię?

BandafkaBandafka - specjalista Tipy.pl
Bazylia jest ziołem powszechnie uprawianym w ogrodach jednak ze względu na niewielkie wymagania może być również z powodzeniem uprawiana w domu w doniczce. Te cudownie pachnące zioła mogą być uprawiane do użytku w kuchni lub po prostu dla celów estetycznych. Dowiedz się jak uprawiać bazylię w pomieszczeniach.
1
Bazylię należy sadzić w ziemi dobrze przepuszczalnej, spulchnionej i bogatej w składniki odżywcze. Upewnij się, że doniczka dobrze przepuszcza wodę ponieważ roślina ta nie jest odporna na przelanie - ziemia powinna być stale wilgotna ale nie całkiem mokra. W innym przypadku można doprowadzić do zgnicia korzeni. Nie podlewaj rośliny z góry - najlepiej jest lać wodę na podstawkę.
2
Bazylia rosnąca w doniczkach wymaga nawożenia. Bazylię uprawianą w celach kulinarnych należy nawozić nawozami organicznymi. Pomogą one utrzymać pH gleby. Poziom pH należy sprawdzać raz na 4-6 tygodni aby zapewnić roślinie optymalny wzrost. Poziom ten powinien wynosić pomiędzy 6,0 a 7,5.
3
Dodatkowo, bazylia rosnąc w pomieszczeniach powinna mieć zapewnione odpowiednie oświetlenie. Dobrze jest ją trzymać w słonecznym oknie, najlepiej od strony południowej, tak, aby roślina miała co najmniej 6 h dziennie światła słonecznego. Pąki kwiatowe należy od razu usuwać ponieważ wytwarzanie nasion bardzo osłabia bazylię.
4
Bazylię siejemy na przełomie marca i kwietnia do doniczek lub skrzynek na balkonie zaś do gruntu po 15 maja.

Powiązane porady

Lawenda
Lubczyk
spirala ziołowa

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Irena_Grudziadz
25.04.2013
Witam,
Staram się uprawiać w domu bazylię, jednakże ona zawsze mi mdleje. Podlewam ją co dziennie niedużą ilością wody. Zastanawiam się czy to nie jest wina tych małych doniczek w których się ją kupuje. Czy powinnam przesadzić bazylię do większej donicy?
hayabuska
15.11.2012
Gdy pojawiają się pąki na bazylii trzeba je szybko usunąć nie tylko dlatego, że osłabia to jej wzrost, ale również powoduje iż jej listki robią się niedobre w smaku. Są jakby gorzkie. Gdy przekwitnie to praktycznie nie nadaje się już do spożywania.