poncz w arbuzie

Jak zrobić poncz w arbuzie?
JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl

Szukasz menu na letnie spotkania ze znajomymi? Ugość ich orzeźwiającym ponczem w arbuzie. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach w ogrodzie. Jego przygotowanie nie trwa długo, a listę składników zapamiętasz bez zapisywania jej na kartce. Możesz przygotować poncz w wersji bezalkoholowej lub „z prądem”. W drugim przypadku dodaj do niego ulubiony alkohol, np. rum, czy wódkę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 podłużny arbuz – waga około 7kg
* 3 szklanki wody gazowanej
* kostki lodu
* alkohol (opcjonalnie)

1
Obetnij 1/3 arbuza (licząc od góry). Jego spód przytnij lekko, by był na tyle płaski, żeby mógł sam stać. Wydłub z arbuza miąższ.
2
Usuń z miąższu pestki i stopniowo dodawaj go do misy robota kuchennego, miksując, aż zamieni się w płyn. Odcedź wszystkie zanieczyszczenia. Powinnaś otrzymać około 9 szklanek soku arbuzowego.
3
Obciętego arbuza owiń z wierzchu folią śniadaniową i włóż na godzinę do lodówki. Do schłodzenia pozostaw również sok.
4
Zmieszaj sok z wodą gazowaną i (opcjonalnie) alkoholem.
5
Wlej poncz do naczynia wykonanego z arbuza. Podawaj z kostkami lodu.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie