Tuje

Jak przycinać tuje szmaragd?
RaviRavi - specjalista Tipy.pl

Tuja szmaragdowa, inaczej żywotnik zachodni, charakteryzuje się zielonym odcieniem igieł, które nie ciemnieją w zimie. Tuja ta często wykorzystywana jest na żywopłoty. Jak ją przycinać?
1
Przycinanie tui zaczynamy wówczas, gdy mamy pewność, że nie będzie już więcej przymrozków (marzec, kwiecień), jednak jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji.
2
Aby tuja rozrosła się na boki, tniemy ją z góry i odwrotnie.
3
Tuje możemy zacząć przycinać wówczas, gdy osiągną one pożądaną przez nas wysokość. Zwykle tuje posadzone z sadzonek 1,5 metrowych przycinamy najwcześniej po roku czasu.
4
W przypadku żywopłotu lub tui, która ma za zadanie spełniać rolę dekoracyjną, przycinamy na początku wiosny czubki oraz przyrosty z ubiegłego roku o połowę lub nawet dwie trzecie. Należy pousuwać również wszystkie martwe gałązki.
5
Drugie cięcie przeprowadzamy latem (czerwiec). Wówczas znów przycinamy młode pędy o dwie trzecie.
6
Ostanie cięcie, które ma za zadanie zagęścić tuję, przeprowadzamy w połowie lipca (najpóźniej z końcem lipca) na wysokości ok. 1 cm. Rośliny nie przycinamy po tym terminie, aby zdążyła wygoić rany i przygotować się do zimy.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

www.ogrodnikustron.pl
15.02.2016
Charakterystyka:
- szlachetna odmiana stożkowa
- rosnąca pojedynczo lub jako żywopłot
- barwa ciemno zielona cały rok (nie brązowieje na zimę)
- lubi miejsca słoneczne i lekko zacienione
- odporna na mrozy, choroby i szkodniki
- gęstość nasadzeń co 50 - 60 cm
Ja
27.03.2015
żywopłoty
Marta
11.04.2013
Thuja occidentalis to łacińska nazwa żywotnika zachodniego. Więc nie jest to tuja, a tym bardziej tuja szmaragdowa. 'Smaragd' to jej odmiana.
Pisząc artykuły należy lepiej się do nich przygotować. Jeżeli ktoś nie ma wiedzy na temat samej nazwy rośliny to co dopiero można powiedzieć o jej przycinaniu czy uprawie?
zuziazyl
05.03.2013
U mnie pod lokiem nikt ich nie przycinał a wyrosły ogromne i piękne.