Uprawa roszponki

Jak uprawiać roszponkę?

RaviRavi - specjalista Tipy.pl
Roszponka jest jednorocznym warzywem liściastym o lekko orzechowym smaku. Raszponkę można jeść na surowo lub gotować tak jak szpinak. Nie ma ona dużych wymagań i można ją uprawiać w domu w doniczce jak i w ogrodzie.
1
Stanowisko

Roszponka lubi stanowisko słoneczne lub lekko zacienione.

2
Gleba

Gleba pod roszponkę powinna być bogata w składniki odżywcze, żyzna, próchnicza o obojętnym odczynie. Nie będzie rosła na glebach podmokłych.

3
Wysiew

Roszponkę sieje się bezpośrednio do gruntu na przełomie marca i kwietnia, następnie od końca lipca do końca sierpnia i we wrześniu (odmiany odporne na wymarzanie). Na 1m2 wysiewamy 0,5-2 g nasion w rzędach co 15 cm na głębokość 1,0-1,5 cm. Roślinę tą można uprawiać również z rozsady pod odsłonami. Nasiona wysiewa się do małych pojemników. Roszponkę zbiera się 3 miesiące od siewu.

4
Pielęgnacja

Aby roszponka dobrze rosła należy ją regularnie odchwaszczać, spulchniać ziemię i podlewać. Na zimę okrywamy ją agrowłókniną, liśćmi lub słomą.

Powiązane porady

pomidory
Szczypiorek
Ziemniaki

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie