Baranek z masła

Jak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?

MartenkaMartenka - specjalista Tipy.pl
Baranek jest jednym z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych i symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tradycja nakazuje by w świątecznym koszyczku obok jajek, chrzanu i kiełbaski znalazło się m. in. masło. Podane w tak ciekawy sposób bez wątpienia uświetni każdy wielkanocny koszyczek, a następnie z dumą zaprezentuje się na świątecznym stole. Poniżej znajdziecie kilka prostych sztuczek, dzięki którym wasz baranek z masła będzie idealny.
1
Baranek z masła będzie łatwiej odchodził z formy jeśli formę namoczymy przed użyciem w zimnej wodzie.
2
Przed namoczeniem w zimnej wodzie, formę można jeszcze dodatkowo wyparzyć. W zależności od gatunku formy należy ją moczyć od kilku godzin do paru dni.
3
Masło wkładamy do mokrej formy.
4
Przed wsadzeniem masła mokrą formę należy delikatnie posypać solą.
5
Formę możemy również przed użyciem wyłożyć folią spożywczą. Po stwardnieniu masła, folię należy delikatnie odkleić.
6
Baranki z masła często nie wychodzą z powodu nieodpowiedniej formy.
7
przed wyłożeniem masła formę można posypać bułką tartą

Powiązane porady

żurek w chlebie
ciasto wielkanocne - jajka
ciasteczka rumowe

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Paulina
18.04.2014
Ja zawsze formę smaruję olejem spożywczym :)
Gara
04.04.2013
Najlepiej jest z folią spożywczą.
daria16rog
26.03.2013
Ja i tak zawsze kupuję z lukru bo i tak nie jadam tego.