Przepisy Świateczne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowaniePrzepisy ŚwiatecznePrzepisy WielkanocneJak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?

Jak zrobić baranka z masła, żeby odchodził dobrze od formy?
Martenka - specjalista Tipy.pl

Baranek jest jednym z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych i symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Tradycja nakazuje by w świątecznym koszyczku obok jajek, chrzanu i kiełbaski znalazło się m. in. masło. Podane w tak ciekawy sposób bez wątpienia uświetni każdy wielkanocny koszyczek, a następnie z dumą zaprezentuje się na świątecznym stole. Poniżej znajdziecie kilka prostych sztuczek, dzięki którym wasz baranek z masła będzie idealny.
1
Baranek z masła będzie łatwiej odchodził z formy jeśli formę namoczymy przed użyciem w zimnej wodzie.
2
Przed namoczeniem w zimnej wodzie, formę można jeszcze dodatkowo wyparzyć. W zależności od gatunku formy należy ją moczyć od kilku godzin do paru dni.
3
Masło wkładamy do mokrej formy.
4
Przed wsadzeniem masła mokrą formę należy delikatnie posypać solą.
5
Formę możemy również przed użyciem wyłożyć folią spożywczą. Po stwardnieniu masła, folię należy delikatnie odkleić.
6
Baranki z masła często nie wychodzą z powodu nieodpowiedniej formy.
7
przed wyłożeniem masła formę można posypać bułką tartą
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (3)
Paulina
18.04.2014Ja zawsze formę smaruję olejem spożywczym :)
Gara
04.04.2013Najlepiej jest z folią spożywczą.
daria16rog
26.03.2013Ja i tak zawsze kupuję z lukru bo i tak nie jadam tego.