Jagnięce szaszłyki z grilla

Jak zrobić marynowane szaszłyki jagnięcie z sosem tzatziki?

RaviRavi - specjalista Tipy.pl
Szaszłyki jagnięce marynowane w jogurcie i podawane z sosem tzatziki są świetnym pomysłem na grilla. Najlepiej będą smakować z sałatką ze świeżych warzyw i z jedną lub dwoma lampkami ulubionego wina czerwonego.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* ---- Jagnięcina ----
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka skórki cytrynowej
* 2 łyżki świeżo wyciśniętego soki z cytryny
* 1 łyżka suszonego rozmarynu
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
* 0,5 kg jagnięciny pokrojonej w 3 cm kostkę
* ---- Tzatziki ----
* 2 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
* Pół ogórka, obrany i starty na tarce (około 1 szklanka)
* Sok z jednej limonki
* 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
* 2 łyżki świeżego koperku - drobno posiekany
* Sól i pieprz do smaku

1
Zmieszaj w dużej misce jogurt, oliwę z oliwek, skórkę z limonki, sok z wyciśniętej limonki, rozmaryn i sól.
2
Do sosu wrzuć pokrojoną w kostkę jagnięcinę, dobrze wymieszaj. Przykryj folią spożywczą lub workiem i włóż do lodówki na 24 godziny.
3
Po 24 godzinach marynowania rozgrzej grilla. Wyciągnij jagnięcinę z miski i nadziej kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków.
4
Posmaruj ruszt olejem. Szaszłyki połóż na grilla i piecz przez 7-8 minut od czasu do czasu je obracając na drugą stronę.
5
Szaszłyki z sosem tzatziki
Zmieszaj w średniej miseczce jogurt z ogórkiem, sokiem z limonki, czosnkiem i koperkiem. Dodaj do smaku sól i pieprz. Sos możesz przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Powiązane porady

Pilaw z mięsa
Baranina duszona ze śliwkami i cynamonem
Szaszłyk cielęcy z cebulą

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie