Grillowany bakłażan

Jak grillować bakłażana?
RaviRavi - specjalista Tipy.pl

Grillowane bakłażany są wyśmienite. Grillowane plastry bakłażana możesz używać również jako zamiennik chleba. Będą pyszne roztopionym serem żółtym, pomidorami i grillowanym mięsem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 bakłażan
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki octu balsamicznego
* 2 łyżki rozgniecionego czosnku
* Szczypta oregano
* Szczypta tymianku
* Sól
* Świeżo mielony czarny pieprz

1
Marynata
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty (lista powyżej oprócz bakłażana). Bakłażana pokrój wzdłuż w plastry o grubości 1-1,3 cm. Posmaruj je z obydwu stron marynatą (lub włóż do niej) i odłóż na 5 minut.
2
Grillowany bakłażan
Plastry bakłażana posmaruj marynatą jeszcze raz i połóż na rozgrzanego grilla.
3
Bakłażan z grilla
Plastry bakłażana grilluj przez 7 minut po czym odwróć i grilluj kolejne 7 minut. Gotowe! Możesz na kilka minut przed ściągnięciem bakłażana z grilla położyć na niego plaster żółtego sera lub sera mozzarella.
?

Wskazówki
* Dlaczego warto jeść bakłażany? Mają bardzo niewiele tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Są również dobrym źródłem witaminy K, witaminy B1 (tiaminy), witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i manganu, błonnika.
* Bakłażany zawierają również fitoskładnik i przeciwutleniacz o nazwie nasunin który ma wiele zalet zdrowotnych.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

paulao3007
08.08.2016
Super, uwielbiam grilowanego bakłażana,jednak zawsze jadam go tylko z oliwą z oliwek :) Na pewno spróbuję :)