Ja stosuję tę nalewkę, tylko nieco inaczej.Do kieliszka z wodą wlewam 30 ml nalewki i wypijam na czczo,dwa razy dziennie. Nie nalewam dużo spirytusu,do czosnku tylko tyle, żeby przykryło czosnek, po paru dniach dolewam, wódki tak żeby dobrze przykryć czosnek. Po odstaniu zlewam i zalewam wodą. Odcedzam
1. 200ml spirytusu nie przykryje 350 g czosnku, a wydaje mi się że powinien być przykryty cały czosnek- alkoholu powinno być 350-400ml.
2. Dawkowanie - zaczynamy od 1 kropli, dochodzimy do 15-u, znowu schodzimy do 1-ej, a potem po 25?
Ha ha ha! Nikt nie napisał, że czosnek obniża ciśnienie krwi! Ja omało się nie przekręciłam!!!
Według moich obliczeń IV wiek p.n.e. to jest 2400 lat a nie 5000 lat
Ciekawe już przed naszą erą produkowali spirytus.
Nalewka mnichow tybetanskich sporzadzam juz od 20 lat co 5 rok.Wielu ludzi przerazilo sie w trakcie oczyszczania sie organizmu.Ja przerabiam to juz 4 raz.Faktycznie sluzy znakomicie.
Czosnek zalewamy alkoholem o mocy 25% (Nexus nr 4/2015) artykuł p.t. "Wyciąg z czosnku nadzieją dla cierpiących na demencję"
A jak po miesiącu powturzysz to odmłodzi o 32 lata?
Czy też zostanę wtedy alkoholikiem???
Zalewanie czosnku spirytusem, to kardynalny błąd wynikający z braku podstawowej wiedzy. Dopiero około 200 lat temu udało się uzyskać „spirytus” o mocy 80%. Wszystkie przepisy podają w swoim składzie „spirytus” ( niektórzy nawet że 95%) a wg wszystkich zasad robienia nalewek jest pewna prawidłowość ( może zacytuję ) ” 70%-towe stężenie alkoholu powoduje dobre rozpuszczenie alkaloidów, glikozydów, żywic, olejków eterycznych, barwników i cukrów „. Niektórzy piszą nawet tak ” kiedy robimy nalewki wytrawne i nie stosujemy miodu czy syropu cukrowego i przygotowane owoce zalewamy alkoholem nie możemy stosować większej procentowości alkoholu jak 60-65%. W przeciwnym przypadku przy zalaniu owoców, np. spirytusem nie będzie pełnej ekstrakcji „. A w nalewkach przecież chcemy by z podstawowego surowca „przeszło” jak najwięcej substancji leczniczych , zapachowych i smakowych do gotowego wyrobu
kilka lat robiłam tę nalewkę . Rewelacja .Zdobyłam ten przepis z książki Tombaka . Polecam.
Jako, że stosuję tę nalewkę już od ponad 10 lat, to czuję się wywołany do tablicy by coś tu napisać.
Stosowałem wersję o którejś ktoś tu wspomniał, czyli: proporcje 250 g czosnku i 300 g spirytusu. Pół godziny przed posiłkiem na 50 ml mleka. Stosować do wyczerpania całej nalewki, a nie tylko 12 dni.
Stosowałem zdecydowanie częściej niż co 5 lat. Czasem jak dopadało mnie jakieś choróbsko (co zdarza się coraz rzadziej) docelowo przez kilka dni piłem po kilkadziesiąt kropli na mleku, bez wcześniejszej fazy przyzwyczajania się (myślę że ja już nie muszę).
Liczba przeziębień, zapaleń oskrzeli, angin, gryp i innych paskudztw dramatycznie spadła, a jak już coś mnie dopadnie to w dużo łagodniejszej wersji. Aczkolwiek sama nalewka tego nie zmieniła bo mocno też zmieniłem swój tryb życia.
Spirytus w Tybecie nie istniał, ale produkowano tam inny mocny alkohol. Natomiast czosnek w Azji to podstawa.
Przed śniadaniem, przed pracą - 25 kropel tej nalewki na mleku nie stanowi żadnego problemu. To już nie jest czysty spirytus i jest to zbyt mała ilość żeby mogło miec negatywne skutki.
Czy ktoś stosował te kuracje?
Krócej trwałoby przyjrzenie się tabelce (i to wcale nie potrzeba wnikliwego...), niż pisanie takich komentarzy....
Autor nie podal proporcji.Ile czosnku a ile spirytusu???
ciekawe, ze kuracja jest 12 dniowa a w tabelce jest 25 dni. jak to niby sie ma do siebie????
nalewka jest naprawdę skuteczna ale nie w takim % jak się podaje!! natomiast jezeli ma az 5000lat to ja jestem ciekaw w jakim sklepie kupowano spirytus w tamtych czasach????pisanie bzdur jest domenom ignorantów, ktorych niestety nie brakuje!!!
Zrobiłem i przeprowadziłem kurację.Zużyłem ok. 1/10 co z resztą?
W książce "leki z Bożej apteki" pisze, żeby nalewkę rozpuszczać w mleku.Spożywać pół godziny przed posiłkiem. Stosować raz na 5 lat. Są trochę inne proporcje: 25 dkg. czosnku i 300 g. spirytusu. Podobno przepis znaleziono w 1971r w ruinach klasztoru tybetańskiego przez ekspedycję Unescko - tak pisze.
Wolne żarty...na śniadanie przed pracą spiryt?? Ludzie, masakra!
a ja stosuję inna nalewkę , 10dag czosnku 3 szklanki octu jabłkowego, oczyszcza złogi cholesterolowe, obniża ciśnienie i cholesterol normuje
Jestem zachwycony tylko niech mi ktos wytlumaczy jak oni kiedys robili spirytus do tej mieszanki i z czego?
ząbek czosnku na pół litra spirytusu ?
Autor tekstu to kłamczuszek pisze, że eliksir odmładza o 16 lat. Owszem odmładza ale o 15 lat, 2 miesiące, 12 dni, 9 godzin i 28 sekund. Brawo moje gratulacje dla autora...
Ale uwaga czosnek może uczulac.Tez miałam tą nalewkę,po kilku dniach stosowania dostałam alergię.,skończyło się to wizytą u dermatologa i dość długim leczeniem
25letni100latek
14.05.2015
Ta kuracja odmładza dokładnie o 16 lat, 3 miesiące, 4 dni, 9 godzin, 11 minut i 3 sekundy. Wiem, co piszę, bo sam ją stosowałem. Rewelacja!!!!
na płocie pisało dupa chłop pogłaskał i mu drzazga weszła
Bardzo proszę o podanie ilości w tej nalewce, tzn. ile musi być główek czosnku i ile spirytusu ?
w IVw przed naszą erą NIE BYŁO spirytusu
Ciekawe skąd 5 tysięcy temu wzięli spiryt ;D
ROBIC BEDE TAKA NALEWKE JUZ PO RAZ 5 ty moznz robic co 5 lat.......a mam 68 lat .....wszystko to prawda co skutecznosci . Cisnienie mam 127 /72 ŻADNYCH TABLETEK jak mi mowia wwygladam na po piedziesiatce .....A NAPRWDE POLECAM !!
ROBIC BEDE TAKA NALEWKE JUZ PO RAZ 5 ty moznz robic co 5 lat.......a mam 68 lat .....wszystko to prawda co skutecznosci . Cisnienie mam 127 /72 ŻADNYCH TABLETEK jak mi mowia wwygladam na po piedziesiatce .....A NAPRWDE POLECAM !!
a czy na mur beton musi byc kwasne mleko nie moze byc woda?albo cos innego?
jaki kolor ma ta nalewka,bo moja zrobiła się zielona
tysiace lat temu do lat kilkuset temu- z alkoholu to ludzie znali jedynie sfermentowane owoce w dole przy chacie. Pilem te nalewke w 2006 i 2011, fakt-czosnek robi swoje. Ale z tym spitytusem z tybetu to zart jakis
Piłam i polecam dodam tylko że nalewkę tę można pic tylko raz w roku - właściwości tej nalewki opisał w swojej książce Michał Tombak .
Nalewka może być bardzo skuteczna. Zwłaszcza gdy się doda imbiru i miodu. Mniam. Ale muszę niestety zepsuć mit tej nalewki gdyż nie może mieć ona 5000 lat ponieważ pierwszy alkohol wysokoprocentowy wyekstrahowano z wina dopiero w VIII wieku naszej ery przez arabskiego alchemika Dżabira Ibn Hajjana. Są małe szanse na to, że 3000 lat przed naszą erą dokonano tak przełomowego odkrycia jak destylacja spirytusu. Chociaż skoro podajesz, że "niektóre źródła" przedstawiają inne teorie niż moja to mogę się mylić ;) Z chęcią naprostowałbym swoją aktualną wiedzę.
Pozdrawiam
Maciek
chcialbym tez podac swoje problemy zdrowotne a co chodzi o nalewke to warto sprubowac mysle ze nikomu nie zaszkodzi
Nie bardzo jestem przekonany o skuteczności tej nalewki ale warto spróbować