Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

RaviRavi - specjalista Tipy.pl
Czosnek
1 z 4
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 350 g czosnku (obranego)
* 200 ml czystego spirytusu
* szklany pojemniczek

1
czosnek
Przygotowanie nalewki czosnkowej

Czosnek rozcieramy na miazgę za pomocą drewnianej lub porcelanowej łyżki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni (nie należy trzymać w lodówce). Po 10 dniach odcedzamy do ostatniej kropelki i przelewamy do szklanej buteleczki lub słoika i wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 4 dni. Nalewka jest gotowa.

2
Dawkowanie nalewki czosnkowej
Kuracja

Kuracja trwa 12 dni. Każdą ilość kropel należy podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem (wystarczy duża łyżka). Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie za każdym kolejnym razem zwiększając ilość kropel o 1. Zaczynamy od 1 kropli aż dojdziemy do 15. Następnie przyjmujemy znów 15 kropel i zmniejszamy ich ilość aż do 1. 11 i 12 dnia przyjmujemy po 25 kropel nalewki 3 razy dziennie. Dokładne dawkowanie pokazane jest w tabelce obok.

3
butelka z eliksirem
Jak często przeprowadzać kurację?

Są dwa różne źródła - jedno mówi że kurację można przeprowadzać co rok zaś drugie że co 5 lat.

?

Wskazówki
* Niektóre źródła donoszą, że przepis ten jest o wiele starszy i ma aż 5000 lat.
* Kuracja nalewką czosnkową jest wskazana podczas leczenia raka.
* Nalewka pomaga również w leczeniu migreny, zapalenia zatok, wrzodów żołądka, hemoroidów, miażdżycy, bezsenności, nadciśnienia, zakrzepicy mózgu, zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatyzmu.

Strona 1 z 4

Powiązane porady

udar mózgu
pomiar ciśnienia krwi
leczenie nadciśnienia

Podobne porady

Komentarze (35)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Magic
16.01.2017
Według moich obliczeń IV wiek p.n.e. to jest 2400 lat a nie 5000 lat
Krzysztof
31.03.2016
Ciekawe już przed naszą erą produkowali spirytus.
jagodawa
10.03.2016
Nalewka mnichow tybetanskich sporzadzam juz od 20 lat co 5 rok.Wielu ludzi przerazilo sie w trakcie oczyszczania sie organizmu.Ja przerabiam to juz 4 raz.Faktycznie sluzy znakomicie.
wally52
07.03.2016
Czosnek zalewamy alkoholem o mocy 25% (Nexus nr 4/2015) artykuł p.t. "Wyciąg z czosnku nadzieją dla cierpiących na demencję"
Piotrdivine
01.01.2016
A jak po miesiącu powturzysz to odmłodzi o 32 lata?
Czy też zostanę wtedy alkoholikiem???
Ania
30.10.2015
Zalewanie czosnku spirytusem, to kardynalny błąd wynikający z braku podstawowej wiedzy. Dopiero około 200 lat temu udało się uzyskać „spirytus” o mocy 80%. Wszystkie przepisy podają w swoim składzie „spirytus” ( niektórzy nawet że 95%) a wg wszystkich zasad robienia nalewek jest pewna prawidłowość ( może zacytuję ) ” 70%-towe stężenie alkoholu powoduje dobre rozpuszczenie alkaloidów, glikozydów, żywic, olejków eterycznych, barwników i cukrów „. Niektórzy piszą nawet tak ” kiedy robimy nalewki wytrawne i nie stosujemy miodu czy syropu cukrowego i przygotowane owoce zalewamy alkoholem nie możemy stosować większej procentowości alkoholu jak 60-65%. W przeciwnym przypadku przy zalaniu owoców, np. spirytusem nie będzie pełnej ekstrakcji „. A w nalewkach przecież chcemy by z podstawowego surowca „przeszło” jak najwięcej substancji leczniczych , zapachowych i smakowych do gotowego wyrobu
mx19
30.09.2015
kilka lat robiłam tę nalewkę . Rewelacja .Zdobyłam ten przepis z książki Tombaka . Polecam.
ultra
29.09.2015
Jako, że stosuję tę nalewkę już od ponad 10 lat, to czuję się wywołany do tablicy by coś tu napisać.
Stosowałem wersję o którejś ktoś tu wspomniał, czyli: proporcje 250 g czosnku i 300 g spirytusu. Pół godziny przed posiłkiem na 50 ml mleka. Stosować do wyczerpania całej nalewki, a nie tylko 12 dni.
Stosowałem zdecydowanie częściej niż co 5 lat. Czasem jak dopadało mnie jakieś choróbsko (co zdarza się coraz rzadziej) docelowo przez kilka dni piłem po kilkadziesiąt kropli na mleku, bez wcześniejszej fazy przyzwyczajania się (myślę że ja już nie muszę).
Liczba przeziębień, zapaleń oskrzeli, angin, gryp i innych paskudztw dramatycznie spadła, a jak już coś mnie dopadnie to w dużo łagodniejszej wersji. Aczkolwiek sama nalewka tego nie zmieniła bo mocno też zmieniłem swój tryb życia.
Spirytus w Tybecie nie istniał, ale produkowano tam inny mocny alkohol. Natomiast czosnek w Azji to podstawa.
Przed śniadaniem, przed pracą - 25 kropel tej nalewki na mleku nie stanowi żadnego problemu. To już nie jest czysty spirytus i jest to zbyt mała ilość żeby mogło miec negatywne skutki.
gość
29.09.2015
Czy ktoś stosował te kuracje?
angela
29.09.2015
Krócej trwałoby przyjrzenie się tabelce (i to wcale nie potrzeba wnikliwego...), niż pisanie takich komentarzy....