Czosnek

Jak zrobić tybetański eliksir młodości?

RaviRavi - specjalista Tipy.pl
Czosnek
1 z 4
Receptura tej nalewki pochodzi z Tybetu z IV wieku przed naszą erą. Mówi się, że już po jednej kuracji wiek organizmu cofa się o 16 lat. Jest to prościej mówiąc nalewka czosnkowa o niezwykłych właściwościach. Nalewka ta uelastycznia naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca i mózgu, tworzeniu się nowotworów, paraliżowi i miażdżycy. Poprawia wzrok, odmładza organizm, oczyszcza go z tłuszczu, wypłukuje zalegający wapń i szybko poprawia przemianę materii. Nalewka ma poza tym działanie moczopędne, wykrztuśne, wzmacniające, rozgrzewające, uśmierzające ból. Odkaża również przewód pokarmowy i zapobiega wrzodom oraz wzmacnia odporność organizmu na choroby.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 350 g czosnku (obranego)
* 200 ml czystego spirytusu
* szklany pojemniczek

1
czosnek
Przygotowanie nalewki czosnkowej

Czosnek rozcieramy na miazgę za pomocą drewnianej lub porcelanowej łyżki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni (nie należy trzymać w lodówce). Po 10 dniach odcedzamy do ostatniej kropelki i przelewamy do szklanej buteleczki lub słoika i wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 4 dni. Nalewka jest gotowa.

2
Dawkowanie nalewki czosnkowej
Kuracja

Kuracja trwa 12 dni. Każdą ilość kropel należy podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem (wystarczy duża łyżka). Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie za każdym kolejnym razem zwiększając ilość kropel o 1. Zaczynamy od 1 kropli aż dojdziemy do 15. Następnie przyjmujemy znów 15 kropel i zmniejszamy ich ilość aż do 1. 11 i 12 dnia przyjmujemy po 25 kropel nalewki 3 razy dziennie. Dokładne dawkowanie pokazane jest w tabelce obok.

3
butelka z eliksirem
Jak często przeprowadzać kurację?

Są dwa różne źródła - jedno mówi że kurację można przeprowadzać co rok zaś drugie że co 5 lat.

?

Wskazówki
* Niektóre źródła donoszą, że przepis ten jest o wiele starszy i ma aż 5000 lat.
* Kuracja nalewką czosnkową jest wskazana podczas leczenia raka.
* Nalewka pomaga również w leczeniu migreny, zapalenia zatok, wrzodów żołądka, hemoroidów, miażdżycy, bezsenności, nadciśnienia, zakrzepicy mózgu, zapalenia stawów i choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatyzmu.

Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (38)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Bobo
22.02.2020
Ja stosuję tę nalewkę, tylko nieco inaczej.Do kieliszka z wodą wlewam 30 ml nalewki i wypijam na czczo,dwa razy dziennie. Nie nalewam dużo spirytusu,do czosnku tylko tyle, żeby przykryło czosnek, po paru dniach dolewam, wódki tak żeby dobrze przykryć czosnek. Po odstaniu zlewam i zalewam wodą. Odcedzam
Darek
03.02.2019
1. 200ml spirytusu nie przykryje 350 g czosnku, a wydaje mi się że powinien być przykryty cały czosnek- alkoholu powinno być 350-400ml.
2. Dawkowanie - zaczynamy od 1 kropli, dochodzimy do 15-u, znowu schodzimy do 1-ej, a potem po 25?
Zzz
14.12.2017
Ha ha ha! Nikt nie napisał, że czosnek obniża ciśnienie krwi! Ja omało się nie przekręciłam!!!
Magic
16.01.2017
Według moich obliczeń IV wiek p.n.e. to jest 2400 lat a nie 5000 lat
Krzysztof
31.03.2016
Ciekawe już przed naszą erą produkowali spirytus.
jagodawa
10.03.2016
Nalewka mnichow tybetanskich sporzadzam juz od 20 lat co 5 rok.Wielu ludzi przerazilo sie w trakcie oczyszczania sie organizmu.Ja przerabiam to juz 4 raz.Faktycznie sluzy znakomicie.
wally52
07.03.2016
Czosnek zalewamy alkoholem o mocy 25% (Nexus nr 4/2015) artykuł p.t. "Wyciąg z czosnku nadzieją dla cierpiących na demencję"
Piotrdivine
01.01.2016
A jak po miesiącu powturzysz to odmłodzi o 32 lata?
Czy też zostanę wtedy alkoholikiem???
Ania
30.10.2015
Zalewanie czosnku spirytusem, to kardynalny błąd wynikający z braku podstawowej wiedzy. Dopiero około 200 lat temu udało się uzyskać „spirytus” o mocy 80%. Wszystkie przepisy podają w swoim składzie „spirytus” ( niektórzy nawet że 95%) a wg wszystkich zasad robienia nalewek jest pewna prawidłowość ( może zacytuję ) ” 70%-towe stężenie alkoholu powoduje dobre rozpuszczenie alkaloidów, glikozydów, żywic, olejków eterycznych, barwników i cukrów „. Niektórzy piszą nawet tak ” kiedy robimy nalewki wytrawne i nie stosujemy miodu czy syropu cukrowego i przygotowane owoce zalewamy alkoholem nie możemy stosować większej procentowości alkoholu jak 60-65%. W przeciwnym przypadku przy zalaniu owoców, np. spirytusem nie będzie pełnej ekstrakcji „. A w nalewkach przecież chcemy by z podstawowego surowca „przeszło” jak najwięcej substancji leczniczych , zapachowych i smakowych do gotowego wyrobu
mx19
30.09.2015
kilka lat robiłam tę nalewkę . Rewelacja .Zdobyłam ten przepis z książki Tombaka . Polecam.