Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak przygotować rybę w galarecie?
Jedzenie - specjalista Tipy.pl

Ryba w galarecie to dość wykwintna, elegancko wyglądająca na stole potrawa. Dodatkowo zaletą tej potrawy jest fakt, że można ją przechowywać znacznie dłużej niż rybę świeżą lub ugotowaną. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować rybę w galarecie.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* Ryba 1 kg (najlepiej cała)
* Żelatyna
* Włoszczyzna
* Ziele angielskie
* Liść bobkowy
* Sól
1
Rybę przetnij na całej długości wzdłuż kręgosłupa i usuń największe ości. Następnie wyporcjuj rybę na kawałki o szerokości około 4-5 cm.
2
Zagotuj 1,5 litra wody wraz z około 20 dkg włoszczyzny. Dodaj do tego 2 liście bobkowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Jeżeli kupujesz ryby w całości do wywaru dodaj także głowę, dzięki temu wywar będzie bardziej esencjonalny.
3
Gdy wywar się zagotuje dodaj do niego porcjowaną rybę i posól do smaku. Gdy całość się zagotuje wyłów kawałki ryby i pozostaw na talerzu do ostudzenia. Pozostały wywar odcedź dokładnie z warzyw.
4
Postaraj się wyciągnąć resztę ości z ugotowanych kawałków ryby. Ryba w galarecie bez ości to jest to! Głodni goście z pewnością nie będą zadowoleni gdy przez godzinę będą musieli dłubać w rybie wyłuskując ości aby ich sobie nie powbijać do gardła.
5
Do czystego wywaru dodaj żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu) i ostudź częściowo, ale nie dopuść do stwardnienia galarety.
6
Do przestudzonego wywaru dodaj 3/4 łyżki octu i białko z jednego jajka, całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż do zawrzenia. Odstaw na 20-30 minut, po tym czasie zdejmij z powierzchni wywaru piankę. Czysta galareta powinna oddzielać się od pozostawionych szumowin, należy ją wtedy 2-3 krotnie przecedzić przez gazę.
7
Ostudzone porcje ryby poukładaj na półmisku i zalej przestudzonym wywarem. Poczekaj, aż galareta stężeje.
8
Zanim zalejesz kawałki ryby wywarem możesz dla ozdoby poukładać na półmisku świeżą pietruszkę, kawałki ugotowanej marchewki, groszek lub kawałki jajka na twardo.
?
Wskazówki
* Do gotowania wywaru nie dodawaj do zbyt dużo marchwi, bo galareta będzie żółta.