ryba z grilla

Jak przygotować rybę z grilla?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Jest cale mnóstwo potraw, które można przygotować na grilla, jednak mało, kto wie jak świetnie smakują grillowane ryby. Poniżej znajdziesz przepis jak przygotować ryby do grillowania.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Ryba
* Cebula
* Sól
* Wegeta
* Folia aluminiowa

1
Oprawioną rybę kroimy w dzwonka o szerokości 7-10 centymetrów.
2
Dzwonka z wierzchu i w środku posypujemy delikatnie solą na około 2-3 godziny przed planowanym grillowaniem. W tym czasie ryba zmięknie i łatwiej będzie ja usmażyć na grillu.
3
Rybę płuczemy z soli i posypujemy Wegetą, zależnie od naszego smaku.
4
Cebule kroimy w plastry o grubości około 5 milimetrów, wkładamy ja do wnętrza dzwonki i obkładamy z wierzchu ryby. Na wierz dajemy 2 łyżeczki masła.
5
Przygotowaną rybę szczelnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu na około 20 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej strony.
?

Wskazówki
* Najlepsze ryby do grillowania to leszcz, płoć i certa
* Karp jest rybą nieco grubszą, więc czas grillowania należy wydłużyć około 7 minut na każdą stronę.
* Do środka dzwonki można włożyć także plaster boczku, ryba nabierze ciekawego smaku.

Powiązane porady

Łosoś z grilla
Halibut z grilla
Łosoś z piekarnika

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie