Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić grillowanego halibuta?
Leena - specjalista Tipy.pl

Nawet jeśli nie przepadasz na na co dzień za rybami to pokochasz ten przepis. Ryba wychodzi naprawdę smaczna. Wypróbuj go również do innych rodzajów ryb.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 ząbek czosnku
* 6 łyżek oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu
* 1 łyżka świeżego soku z cytryny
* 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
* 2 filety halibuta
1
W dużej misce ceramicznej lub szklanek wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, bazylię, sól, pieprz, sok z cytryny i pietruszkę.
2
Marynatę pozostaw w misce lub przełóż do plastikowego worka do marynowania. Włóż do środka filety halibuta i przykryj miskę lub zawiąż szczelnie worek. Całość poruszaj, tak, aby ryba w całości pokryła się w marynacie. Włóż do lodówki na 1 godzinę, co jakiś czas mieszając.
3
Rozgrzej grilla i natłuść ruszt. Ruszt umieść około 10 cm nad żarem.
4
Wyciągnij halibuta z marynaty i usuń jej nadmiar z ryby. Połóż filety na grilla i piecz przez około 5 minut z każdej strony lub kiedy widelec z łatwością będzie można wbić w mięso.
* Aby ułatwić sobie grillowanie możesz położyć rybę na folii aluminiowej lub w specjalnej siatce do pieczenia ryb na grillu zamiast bezpośrednio na ruszcie.
* Aby ułatwić sobie grillowanie możesz położyć rybę na folii aluminiowej lub w specjalnej siatce do pieczenia ryb na grillu zamiast bezpośrednio na ruszcie.
?
Wskazówki
* Olej z marynaty pozostały na filecie może kapać do grilla i przez to wzniecić duży płomień. Miej to na uwadze i nie odchodź od grilla, aby nie spalić ryby.