Frittata ze szparagami

Jak zrobić frittatę ze szparagami?

BarnabaBarnaba - specjalista Tipy.pl
Czy uwierzysz że ta przepyszna frittata ze szparagami ma tylko 80 kalorii czyli mniej niż płatki kukurydziane z mlekiem? Tą wspaniałą fritattę z czerwoną papryką, świeżą bazylią i szparagami chciałoby się jeść na śniadanie codziennie. Poza tym, że wspaniale smakuje i wygląda jest również bardzo prosta do przygotowania.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 łyżeczki oliwy z oliwek
* 225 g świeżych szparagów obranych, bez twardej końcówki i pokrojonych na 3 cm kawałki
* 1 mała czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki
* 8 jajek, delikatnie ubitych
* 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
* 1/4 łyżeczki soli

1
Na 25 cm patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej 2 łyżeczki oleju na średnim ogniu. Dodaj na patelnię pokrojone szparagi i pokrojoną czerwoną paprykę i smaż przez 3-5 minut cały czas mieszając aż warzywa będą miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące. Ściągnij patelnię z ognia a warzywa przełóż do średniej miseczki. Wbij do warzyw jajka, dodaj bazylię i sól.
2
Na tej samej patelni dodaj pozostałe 2 łyżeczki oleju i mieszankę jajeczno-warzywną. Postaw na ogień i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż spód się zarumieni a wierzch się zetnie. Od czasu do czasu podnoś szpachelką krawędzie, aby nieścięte jajko mogło wpłynąć pod spód.
3
Na patelnię połóż żaroodporny duży talerz i odwróć dnem do góry, aby frittata znalazła się na talerzu. Fritattę przełóż z powrotem na patelnię, aby się zarumieniła z drugiej strony. Frittatę pokrój na ćwiartki, rozłóż na talerze i podaj do stołu.

Powiązane porady

Omlet z serem
Jajko sadzone z boczkiem
Jajka sadzone z boczkiem i pomidorami

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie