duszenie ryby

Jak dusić rybę?
JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl

Ryby są bardzo zdrowym pożywieniem zwłaszcza, jeżeli przygotujemy je bez dodatku tłuszczu, jednak podczas gotowania tracą wiele swoich właściwości. Sposobem, aby ryby zachowały swoje właściwości i smak jest duszenie. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak prawidłowo dusić ryby.
1
Ryby dusi się przeważnie w porcjach lub dzwonkach, małe ryby w całości.
2
Duszenie należy przeprowadzać w piekarnikach, a nie na płycie kuchennej, gdzie bardzo łatwo je przypalić. Do duszenia należy używać szczelnie zamkniętych naczyniach, mogą to być wanienki żaroodporne lub zwykłe garnki z przykrywkami.
3
Aby ryby nie wysychały podczas duszenia przykrywa się je pergaminem lub natłuszczonym papierem spożywczym.
4
Ryby przygotowane do duszenia układa się warstwami. Całe ryby układamy jedna obok drugiej brzuszkami do góry. Kawałki porcjowane układamy na ukos, kolejne warstwy w przeciwną stronę niż poprzednia. Ryby porcjowane układamy zawsze skórą na dół.
5
Do naczynia z przygotowanymi rybami dolewamy odrobinę wody lub bulionu. Wrzucamy do środka odrobinę zielonej pietruszki i selera oraz pokrojoną w plastry cebulę.
6
Ryby w kawałkach dusimy około 10-15 minut, w dzwonkach około 25 minut, w całości około 45 minut.
?

Wskazówki
* Jeżeli chcemy nadać duszonym rybą niezwykły smak możemy do duszenia zamiast wody dodać nieco białego wina i pieczarki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

steve o
29.08.2011
jak dusić rybę????? wyjąć ją z wody ;)