szafran

Jak zbierać i jak stosować szafran?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Szafran uprawny jest byliną. Z podziemnej bulwy wielkości orzecha włoskiego, pokrytej włóknistą siateczką, wyrastają na wiosnę liście z białym nerwem środkowym. Szafran uprawny kwitnie jesienią na przełomie października i listopada. Kwiaty są fioletowe. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak zbierać i do czego stosować ta wspaniałą przyprawę.
1
zbieranie szafranu
Szafran jest rośliną uprawną rozmnażającą się wegetatyw­nie, w stanie dzikim niespotykaną. Młode roślinki można kupić w sklepach ogrodniczych.
2
kwiaty szafranu
Kwiaty szafranu zbiera się jesienią, zawsze we wczesnych godzinach rannych. Jeszcze tego samego dnia należy wprawnie wyciąć z kwiatów znamiona wraz z częścią szyjki słupka. Suszy się je na słońcu lub w suszarni.
3
Szafran zawiera gorycz, żółty barwnik i przyjemnie pachnący lotny olejek szafranowy. Od dawna szafran jest często fałszowany, np. zwiększa się jego masę, dodając części kwiatów innych roślin, bądź też jako szafran sprzedawany jest inny tani materiał, np. suszone kwiaty krokusa barwierskiego.
4
Szafran jest stosowany od niepamiętnych czasów jako roślina lecznicza, perfumy i barwnik. Ta najdroższa na całym świecie przyprawa jest używana do nadawania smaku, aromatu i barwy zupom, sosom, potrawom z ryżu, zwłaszcza zaś słodkim wypiekom, nadaje ciastkom żółtą barwę.
5
Szafran harmonizuje z ziołami kuchni śródziemnomorskiej. Jest bardzo wrażliwy na światło, trzeba, więc przecho­wywać go w ciemności. Szafranu należy używać w bardzo małych ilościach.

Powiązane porady

Bazylia
uprawa roslin

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie