Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić bezy z orzechami?
Nyndza - specjalista Tipy.pl
Każdy z nas dobrze zna smak słodkich, chrupiących bez. Dziś jednak proponuje trochę urozmaicić te ciasteczka i dodać do nich odrobinę posiekanych orzechów (najlepiej pekan). Jest to oczywiście wyłącznie moja sugestia, jeśli nie zgadzasz się z nią, po prostu wykreśl orzechy z listy składników. Poniższy przepis nauczy cię jak robić domowe bezy krok po kroku. Zastosuj się do niego, a wszystko na pewno się uda.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 3 białka jaj
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka octu winnego
* 1 szklanka orzechów pekan (najlepiej lekko uprażonych – 8-10 minut w temperaturze 125°C)
1
Najpierw przygotuj jajka. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na kilka godzin, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeśli zależy ci na czasie, zanurz je na 10 minut w ciepłej wodzie. Efekt będzie ten sam.
2
Upewnij się, że wszystko, co będzie miało kontakt z jajkami jest czyste i odtłuszczone. Jajka delikatnie rozbij na pół i ostrożnie przekładaj żółtko z jednej połówki skorupki do drugiej, pozwalając białku powoli spływać do czystej miseczki. Przygotuj w ten sposób białka z trzech jajek.
3
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
4
Orzechy pekan (jeśli ich używasz) umieść w torebce strunowej i rozgnieć na drobne kawałki drewnianym tłuczkiem. Odstaw na bok.
8
Wsyp do białka pokruszone orzechy (jeśli ich używasz) i delikatnie wymieszaj całość gumową szpatułką.
9
Nabieraj masę bezową na łyżeczkę i nakładaj na wyłożoną papierem pergaminowym blachę do pieczenia.
10

Włóż blachę do nagrzanego do 150°C piekarnika, zamknij drzwiczki i WYŁĄCZ piekarnik. Pozostaw bezy w środku na całą noc. Pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Następnego dnia rano ciasteczka będą gotowe – chrupiące na zewnątrz, lekkie i puszyste w środku. Jeśli okaże się, że środki bez są nieco ciągnące (a ty wolisz wersję całkowicie suchą), pozostaw je w piekarniku jeszcze przez kilka godzin.