jabłka pieczone w piekarniku

Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Nyndza - specjalista Tipy.pl
jabłka pieczone w piekarniku
1 z 5

To ulubiony przysmak dzieci i dorosłych, a także bardzo zdrowa przekąska. Jabłka możesz nafaszerować innymi owocami. Będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Prosty i szybki przepis na ten owocowy deser znajdziesz poniżej.



<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2240186&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


P

Rzeczy, których potrzebujesz

* 4 duże jabłka (najlepiej odmiany Jonagold lub Golden Delicious) * ¼ szklanki brązowego cukru * 1 łyżeczka cynamonu * ¼ szklanki posiekanych orzechów (najlepiej pekan) * ¼ szklanki posiekanych rodzynek lub porzeczek * 15g masła * ¾ szklanki wrzącej wody


1
jabłka pieczone - krok 2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i wydrąż owoce do wysokości 1 cm licząc od dna. Jeśli nie masz specjalnego przyrządu do wydrążania owoców, najpierw wytnij obszar wokół ogonka jabłka małym nożykiem, następnie usuń gniazdo nasienne, a na końcu oczyść otwór łyżeczką.


2
jabłka pieczone - krok 3

Tak powinien wyglądać gotowy otwór. Jego głębokość powinna wynosić około 2 cm, a szerokość około 3 cm.


3
jabłka pieczone - krok 4

W małej miseczce zmieszaj cukier, cynamon, rodzynki/porzeczki i orzechy. Jabłka umieść w brytfance do pieczenia. Nafaszeruj każde z nich masą owocową. Na wierzch połóż odrobinkę masła (około ¼ łyżki). Wlej do brytfanki wrzątek. Włóż całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Jabłka powinny mieć delikatną, ale nie gąbczastą konsystencję.


4
art/2012/13756_90491_big.jpg

Po wyjęciu z piekarnika polej jabłka odrobiną soku, który pozostał w brytfance. Podawaj ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.


Strona 1 z 5

Powiązane porady

chlebek czosnkowy
spaghetti z krewetkami i warzywami

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

ppp
25.10.2017
nie ma napisane jaka temperatura