Dania Główne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić roladki z lasagne?
brida - specjalista Tipy.pl
Płaty makaronu lasagne świetnie nadają się do zrobienia makaronowych roladek. Wszyscy wiemy jak pyszne są tego typu dania. Zrobienie ich też nie jest bardzo skomplikowane. Przepis na proste i pyszne danie znajdziesz poniżej.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* makaron lasagne,
* MIĘSO
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 225g mielonego mięsa wołowego,
* 1 średnia cebula,
* puszka pomidorów,
* 2 ząbki czosnku, sprasowane,
* 1/2 łyżki suszonej bazylii,
* 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
* sól,
* pieprz,
* SOS SEROWY
* 400g sera ricotta,
* 1 duże jajko,
* garść świeżej, posiekanej natki pietruszki,
* 2 1/4 szklanki startej mozzarelli,
* 3/4 szklanki startego parmezanu,
* 1/3 szklanki startego sera edam rycki,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
1
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
2
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Wrzuć zmielone mięso i przysmaż je.
3
Do mięsa dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj wszystko razem. Gdy mięso będzie usmażone, a cebula miękka odlej tłuszcz z patelni.
4
Wrzuć wołowinę z cebulą do blendera i zmiksuj, ale nie na gładką masę. Powinno być trochę grudek, aby nie wyszła ciapa.
5
Ponownie przełóż mięso z cebulą na patelnię. Dodaj pomidory z puszki, czosnek, bazylię i oregano. Posól i popieprz do smaku. Nie zapomnij o 1 łyżce oliwy z oliwek. Duś wszystko razem często mieszając.
6
W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaraz po ugotowaniu przelej je zimną wodą, lekko osusz i połóż płasko na papierze do pieczenia. Pokrój płaty makaronu na pasy dowolnej grubości, ale nie cieńsze niż 10 centymetrów.
7
Czas na sos serowy. Wymieszaj razem ser ricotta, jajko1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu w dużej misce za pomocą widelca.
8
Następnie dodaj pietruszkę, 1 3/4 szklanki sera mozzarella, 1/2 szklanki parmezanu i 1/3 szklanki sera edam rycki. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko razem.
9
Przemieszaj mięso i ubierz 1/3 szklanki. Wyłóż to mięso na dno naczynia żaroodpornego.
10
Każdy pas lasagne posmaruj sosem serowym, dość obficie, ale bez przesady.
11
Na sos serowy wyłóż środkiem pozostałe mięso.
13
Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym na mięsie.
14
Polej roladki pozostałym sosem serowym i posyp pozostałym serem.