pizza z patelni

Jak zrobić pizzę z patelni?

Nyndza - specjalista Tipy.pl
pizza z patelni
1 z 7
Czy jest na świecie lepsze włoskie danie, niż pizza? Nie ma! A jeśli powiem ci, że możesz zrobić swoją ulubioną pizzę na cienkim cieście w zaledwie 10 minut? I to bez użycia piekarnika? Pewnie nie uwierzysz. Ten przepis powinien cię jednak przekonać.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* duże pszenne tortille (około 20 cm średnicy)
* tarty ser mozzarella
* sos pomidorowy
* świeże liście bazylii, cienko pokrojone

1
pizza z patelni - krok 1
Rozgrzej dużą żeliwną patelnię na średnim lub dużym ogniu. Na jej środku umieść tortillę. Gdy zacznie się ona unosić lub będą się pod nią tworzyć pęcherzyki powietrza, odwróć ją na drugą stronę, a ogień skręć na mały. Przekłuj miejsca, w których uformowały się pęcherzyki widelcem.
2
pizza z patelni - krok 2
Posyp wierzch tortilli cienką warstwą tartej mozzarelli.
3
pizza z patelni - krok 3
Gdy ser roztopi się mniej więcej do połowy, rozsmaruj na pizzy cienką warstwę sosu pomidorowego (np. ketchupu wymieszanego z przecierem pomidorowym).
4
pizza z patelni - krok 4
Na wierzch nasyp kolejną warstwę mozzarelli.
5
pizza z patelni - krok 5
Gdy brzegi tortilli zaczną się robić brązowe, zdejmij patelnię z ognia. Przykryj ją pokrywką i pozostaw na minutę. Ser znajdujący się na wierzchu powinien stopnieć pod wpływem zamkniętego pod pokrywką ciepła. Na koniec posyp pizzę posiekaną bazylią.
6
pizza z patelni - krok 6
Przełóż ją na talerz i pokrój nożem krążkowym lub innym ostrym nożykiem. Smacznego!
Strona 1 z 7

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Student
19.11.2017
Pizza dla biednego studenta bez piekarnika xD
tom
16.11.2015
Ja mam przepis na pizze w 5min. Potrzebne będą - 1 duża mrożona pizza, piekarnik; reszta tak jak na opakowaniu w/w pizzy