Nutella bezglutenowa i bez mleka

Jak zrobić Nutellę bezglutenową i bez mleka w proszku?
aldona - specjalista Tipy.pl

Masz skazę białkową lub uczulenie na gluten? A może jesteś na diecie Dukana? Niezależnie co tobą kieruje, nie musisz odmawiać sobie tej niebiańsko pysznej rzeczy, jaką jest Nutella. Poniższy przepis jest całkowicie bezglutenowy i nie zawiera mleka w proszku. Sprawia to, że otrzymana w ten sposób Nutella nadaje się dla każdego (może z wyjątkiem osób uczulonych na orzechy). Gorąco zachęcam do jego wypróbowania.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki blanszowanych, prażonych orzechów laskowych (jak prażyć orzechy laskowe dowiesz się poniżej)
* ¼ szklanki kakao deserowego
* ½ szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1/8 łyżeczki soli
* 3 ½ łyżki oleju rzepakowego

1
Zacznij od uprażenia orzechów laskowych. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Blanszowane orzechy laskowe umieść na blasze do pieczenia (pojedyncza warstwa orzechów). Włóż je do piekarnika na około 12 minut, do czasu, aż uprażą się i zaczną pachnieć. Podczas prażenia co jakiś czas otwieraj piekarnik i potrząsaj blachą, by orzechy nie przypaliły się. Uprażone orzechy pozostaw do całkowitego ostygnięcia.3
2
Zmiel orzechy na drobny proszek za pomocą robota kuchennego (około 2 minuty).
3
Dodaj kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól i olej rzepakowy. Miksuj całość przez około 3 minuty, do czasu aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
4
Gotową bezglutenową Nutellę przełóż do szczelnego słoiczka i włóż do lodówki.
5
Przechowywana w lodówce Nutella zachowa trwałość przez minimum 1 miesiąc.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ja
29.08.2016
Mleko nie przeszkadza diecie bezglutenowej!
Mleko szkodzi tylko tym , którzy mają uczulenie na produkty mleczne, czyli sa na diecie bezmlecznej.
Matka
kmyk
05.07.2016
Czy można użyć np. ksylitolu lub stevii?