Przepis na creme fraiche

Jak zrobić creme fraiche?

KahlanKahlan - specjalista Tipy.pl
Coraz częściej w przepisach kulinarnych pojawia się crème fraîche. Crème fraîche jest to francuska śmietana jednak o delikatniejszym smaku zawierająca koło 35% tłuszczu. Niestety w Polsce nie można jej dostać w każdym sklepie. Poza tym nie ma sensu kupować bo i tak większość opakowania pozostanie niewykorzystana, popsuje się i trzeba będzie wyrzucić. Crème fraîche jest bardzo prosty do zrobienia w domu - można go zrobić akurat tyle ile potrzebujemy a jego smak będzie dużo lepszy niż tego ze sklepu. Crème fraîche można wykorzystać jako podstawę sosów, dodawać do zup czy jeść z owocami i różnymi deserami.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 śmietana 36% tł.
* 2 łyżki maślanki

1
Śmietanę przelej do szklanego słoika, dodaj do niej 2 łyżki maślanki i wymieszaj.
2
Zamknij słoik, wstrząśnij nim kilka razy i odłóż na półkę w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Fermentacja będzie szybsza jeśli temperatura pokojowa będzie wyższa.
3
Crème fraîche jest gotowe do użytku. Możesz je przechowywać w lodówce od 7 do 10 dni.

Powiązane porady

majonez domowej roboty
dip do chipsów
sos żurawinowy

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie