soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
soczysta pierś z kurczaka
1 z 9

Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.



<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2463310&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


P

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1-4 piersi z kurczaka, bez kości * sól i świeżo zmielony pieprz * ¼ szklanki mąki * 1 łyżeczka świeżo posiekanych ziół (opcjonalnie) * oliwa * 7g masła (około ½ łyżki)


1
soczysta pierś z kurczaka - krok 1

Rozbij piersi z kurczaka na jednakową grubość rączką lub płaską stroną noża.


2
soczysta pierś z kurczaka - krok 2

Lekko posól filety i dopraw je pieprzem.


3
soczysta pierś z kurczaka - krok 3

Na dużym talerzu wymieszaj ½ łyżeczki soli, mąkę i odrobinę pieprzu. Dodaj również drobno posiekane zioła.


4
art/2012/14088_92844_big.jpg

Szybko obtocz filety w tak przygotowanej panierce, by były tylko lekko pokryte mąką.


5
art/2012/14088_92845_big.jpg

Patelnię ze stali nierdzewnej rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie dość gorąca, wrzuć na nią masło i oliwę. Poczekaj, aż się roztopią, a następnie zakręć patelnią kilka razy w poziomie, by równomiernie rozprowadzić na niej tłuszcz.


6
art/2012/14088_92846_big.jpg

Skręć ogień na średni. Wrzuć na patelnię piersi z kurczaka. Podsmażaj je przez około minutę, żeby z jednej strony zrobiły się lekko złote (nie dopuść do tego, żeby zbrązowiały). Następnie obróć je na drugą stronę.


7
art/2012/14088_92847_big.jpg

Skręć ogień na mały. Patelnię przykryj pokrywką. Ustaw timer na 10 minut i zrób sobie chwilę przerwy. Przez ten czas nie unoś pokrywki, ani nie zaglądaj do środka. Po upływie 10 minut całkiem wyłącz ogień. Ustaw timer na kolejne 10 minut, a patelnię pozostaw nietkniętą. Nie zerkaj do środka i nie unoś pokrywki. Zaufaj mi, to bardzo ważne.


8
art/2012/14088_92848_big.jpg

Po upływie wyznaczonego czasu możesz w końcu zdjąć pokrywkę. Tada! Masz przed sobą idealnie miękkie, soczyste i niewysuszone piersi z kurczaka. Dla pewności sprawdź, czy w środku są całkowicie usmażone.


Strona 1 z 9

Powiązane porady

Tajskie zielone curry
Kotlety mielone z kurczaka
Kurczak tikka masala

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

LalaAla
08.09.2016
Oczywiście, że jest soczysta i mięciutka, bo przez 10 minut chłonie cały tłuszcz z patelni... Żadne odkrycie, że dzięki tłuszczowi mięso jest soczyste. Sztuką jest przyrządzić lekkostrawne mięso z ograniczeniem ilości tłuszczu tak, żeby uzyskać podobny efekt.
Stigi
09.03.2015
Bardzo szybko i pysznie. Mąż się zjadał, a ja dużo czasu nie zmarnowałam na przygotowanie. Do przeprawienia użyłam suszony czosnek niedźwiedzi. Mniam.... :)
dziurb
11.02.2015
Radek, na poprzedniej stronie obracałeś......
yelon
20.11.2013
robilem juz piersi wiele razy i jakos zawsze cos bylo z nimi nie tak. a teraz wlasnie zrobiłem wg tego przepisu i jestem mega zadowolony, super soczyste i dobre. ja dodatkowo dodalem chili i użyłem oliwy z oliwek o aromacie cytrynowym dla podkręcenia smaku
Radek
21.10.2013
Jak obsmażyć drugą strone skoro nie można otworzyć :) ?
Wlodiii
14.03.2013
przepis kozak :) trenuję na siłowni i prowadzę dietę, do tej pory każdą pierś jadłem z przymusu a ta jest przezajebista, dzięki wielkie, pozdro