soczysta pierś z kurczaka

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
soczysta pierś z kurczaka
1 z 9
Pierś z kurczaka to dość powszechny składnik wielu dań. Mimo to często przyrządza się ją tak, że jest zbyt sucha, gumowa i bez smaku. Nie musi jednak tak być. Poniżej poznasz sposób na delikatną, soczystą pierś z kurczaka, idealną do sałatek, makaronów i praktycznie wszystkich innych dań. Ten sposób działa za każdym razem. Wierz mi, sprawdziłam.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1-4 piersi z kurczaka, bez kości
* sól i świeżo zmielony pieprz
* ¼ szklanki mąki
* 1 łyżeczka świeżo posiekanych ziół (opcjonalnie)
* oliwa
* 7g masła (około ½ łyżki)

1
soczysta pierś z kurczaka - krok 1
Rozbij piersi z kurczaka na jednakową grubość rączką lub płaską stroną noża.
2
soczysta pierś z kurczaka - krok 2
Lekko posól filety i dopraw je pieprzem.
3
soczysta pierś z kurczaka - krok 3
Na dużym talerzu wymieszaj ½ łyżeczki soli, mąkę i odrobinę pieprzu. Dodaj również drobno posiekane zioła.
4
soczysta pierś z kurczaka - krok 4
Szybko obtocz filety w tak przygotowanej panierce, by były tylko lekko pokryte mąką.
5
soczysta pierś z kurczaka - krok 5
Patelnię ze stali nierdzewnej rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie dość gorąca, wrzuć na nią masło i oliwę. Poczekaj, aż się roztopią, a następnie zakręć patelnią kilka razy w poziomie, by równomiernie rozprowadzić na niej tłuszcz.
6
soczysta pierś z kurczaka - krok 6
Skręć ogień na średni. Wrzuć na patelnię piersi z kurczaka. Podsmażaj je przez około minutę, żeby z jednej strony zrobiły się lekko złote (nie dopuść do tego, żeby zbrązowiały). Następnie obróć je na drugą stronę.
7
soczysta pierś z kurczaka - krok 7
Skręć ogień na mały. Patelnię przykryj pokrywką. Ustaw timer na 10 minut i zrób sobie chwilę przerwy. Przez ten czas nie unoś pokrywki, ani nie zaglądaj do środka. Po upływie 10 minut całkiem wyłącz ogień. Ustaw timer na kolejne 10 minut, a patelnię pozostaw nietkniętą. Nie zerkaj do środka i nie unoś pokrywki. Zaufaj mi, to bardzo ważne.
8
soczysta pierś z kurczaka - krok 8
Po upływie wyznaczonego czasu możesz w końcu zdjąć pokrywkę. Tada! Masz przed sobą idealnie miękkie, soczyste i niewysuszone piersi z kurczaka. Dla pewności sprawdź, czy w środku są całkowicie usmażone.
Strona 1 z 9

Powiązane porady

Stek w marynacie
Gyros z kurczaka
Tajskie zielone curry

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

LalaAla
08.09.2016
Oczywiście, że jest soczysta i mięciutka, bo przez 10 minut chłonie cały tłuszcz z patelni... Żadne odkrycie, że dzięki tłuszczowi mięso jest soczyste. Sztuką jest przyrządzić lekkostrawne mięso z ograniczeniem ilości tłuszczu tak, żeby uzyskać podobny efekt.
Stigi
09.03.2015
Bardzo szybko i pysznie. Mąż się zjadał, a ja dużo czasu nie zmarnowałam na przygotowanie. Do przeprawienia użyłam suszony czosnek niedźwiedzi. Mniam.... :)
dziurb
11.02.2015
Radek, na poprzedniej stronie obracałeś......
yelon
20.11.2013
robilem juz piersi wiele razy i jakos zawsze cos bylo z nimi nie tak. a teraz wlasnie zrobiłem wg tego przepisu i jestem mega zadowolony, super soczyste i dobre. ja dodatkowo dodalem chili i użyłem oliwy z oliwek o aromacie cytrynowym dla podkręcenia smaku
Radek
21.10.2013
Jak obsmażyć drugą strone skoro nie można otworzyć :) ?
Wlodiii
14.03.2013
przepis kozak :) trenuję na siłowni i prowadzę dietę, do tej pory każdą pierś jadłem z przymusu a ta jest przezajebista, dzięki wielkie, pozdro