sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?
EwelaEwela - specjalista Tipy.pl

Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 400 g makaronu
* 50 g masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki (250 g) tartego sera
* Drobno posiekana pietruszka
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

1
W średniej wielkości rondelku roztop masło i dodaj mąki. Smaż cały czas mieszając przez około 1 minutę na średnim ogniu.
2
Jak już zasmażka będzie dobra dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając poczekaj aż mleko się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia, dodaj tarty ser i mieszaj, aż ser się całkowicie rozpuści a sos będzie mieć gładką konsystencję.
3
Sos dopraw solą, pieprzem i ulubionymi świeżymi ziołami. Sos będzie smakować wyśmienicie również jeśli dodamy do niego podsmażone paski boczku (razem z tłuszczem).

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (18)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Aga
Dzisiaj 15:12
Zawsze wychodzi idealnie! :)
Natalka
Dzisiaj 12:32
Sos jest pyszny, ale można dodać trochę więcej sera.
Anna
Dzisiaj 19:43
Niestety sos beszamelowy to wyższa szkoła jazdy i niektórzy mają problem z jego prawidłowym wykonaniem.
Kuba
Dzisiaj 18:57
jeśli twierdzicie ze sos jest niedobry, to nie umiecie gotować, robiłem dokładnie jak w przepisie, dodałem koperku czosnku zmielonego sol pieprz i zioła prowansalskie i jest bardzo pyszny
asia
Dzisiaj 15:45
Ja robię tak: do niewielkiej ilość wody wrzucam kostkę serka topionego śmietankowego i jakiegoś pleśniowego. Gotuję, rozpuszczam mieszając. Dodaję małą śmietanę ( 18 lub 12) i wodę, jesli sos jest za gęsty. Do tego pieprz młotkowany z kolendrą, trochę gałki muszkatołowej i dwa ząbki czosnku ( pokrojone w cienkie plasterki). Do tego wrzucam kawałki usmażonej piersi z kurczaka.Gwarantowana pycha!
Marta
Dzisiaj 09:09
Co za bzdury. Oczywiście ze smak to kwestia indywidualna ale sos nie jest okropny. Radzę dać troszkę mniej masła 40 g i dwie płaskie łyżki mąki i będzie pięknie. Ja dałam jeszcze troszkę mniej mleka i sera bo za duża ilość by mi wyszła i powiem szczerze że bardzo dobry sos
Gosc
Dzisiaj 09:18
Akueat jesli chodzi o sos serowy to bardzo duzo zalezy od sera. A jesli u kogos jedzie maka to widocznie gotowac nie potrafi bo ja zrobilem wedlug tego przepisu i maki w ogole nie czuc.
Saneko
Dzisiaj 08:32
Paskudztwo. Od teraz najpierw będę czytać komentarze, a dopiero potem gotować... Na szczęście, robiąc i tak zmieniłam proporcje, więc nie czuć aż tak masła, ale mąką jedzie strasznie... nawet gdy dałam więcej sera, niż przewidywał przepis
JKOO
Dzisiaj 08:55
Szkoda że na komentarze spojrzałem po ugotowaniu... tłusty jak cholera...
sie
Dzisiaj 09:29
COS strasznego ten sos.Radze nie gotowac.....