sos serowy do makaronu

Jak zrobić sos serowy do makaronu?

EwelaEwela - specjalista Tipy.pl
Każdy z nas powinien znać jakąś potrawę na leniwe dni, kiedy nie mamy ochoty iść na zakupy i cały dzień spędzać w kuchni. Makaron z serem jest klasycznym daniem - jest wygodne i szybkie do zrobienia, smaczne i niedrogie. Szczególnie lubiane przez dzieci, ale z pewnością posmakuje również rodzicom. W kilka chwil wyczarujesz sycący obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny sos serowy do makaronu. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 400 g makaronu
* 50 g masła
* 2 łyżki mąki
* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki (250 g) tartego sera
* Drobno posiekana pietruszka
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

1
W średniej wielkości rondelku roztop masło i dodaj mąki. Smaż cały czas mieszając przez około 1 minutę na średnim ogniu.
2
Jak już zasmażka będzie dobra dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając poczekaj aż mleko się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 2 minuty. Ściągnij z ognia, dodaj tarty ser i mieszaj, aż ser się całkowicie rozpuści a sos będzie mieć gładką konsystencję.
3
Sos dopraw solą, pieprzem i ulubionymi świeżymi ziołami. Sos będzie smakować wyśmienicie również jeśli dodamy do niego podsmażone paski boczku (razem z tłuszczem).

Powiązane porady

sos grzybowy
dipy
sos marinara

Podobne porady

Komentarze (16)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Anna
15.10.2017
Niestety sos beszamelowy to wyższa szkoła jazdy i niektórzy mają problem z jego prawidłowym wykonaniem.
Kuba
26.09.2017
jeśli twierdzicie ze sos jest niedobry, to nie umiecie gotować, robiłem dokładnie jak w przepisie, dodałem koperku czosnku zmielonego sol pieprz i zioła prowansalskie i jest bardzo pyszny
asia
29.03.2017
Ja robię tak: do niewielkiej ilość wody wrzucam kostkę serka topionego śmietankowego i jakiegoś pleśniowego. Gotuję, rozpuszczam mieszając. Dodaję małą śmietanę ( 18 lub 12) i wodę, jesli sos jest za gęsty. Do tego pieprz młotkowany z kolendrą, trochę gałki muszkatołowej i dwa ząbki czosnku ( pokrojone w cienkie plasterki). Do tego wrzucam kawałki usmażonej piersi z kurczaka.Gwarantowana pycha!
Marta
23.02.2017
Co za bzdury. Oczywiście ze smak to kwestia indywidualna ale sos nie jest okropny. Radzę dać troszkę mniej masła 40 g i dwie płaskie łyżki mąki i będzie pięknie. Ja dałam jeszcze troszkę mniej mleka i sera bo za duża ilość by mi wyszła i powiem szczerze że bardzo dobry sos
Gosc
03.10.2016
Akueat jesli chodzi o sos serowy to bardzo duzo zalezy od sera. A jesli u kogos jedzie maka to widocznie gotowac nie potrafi bo ja zrobilem wedlug tego przepisu i maki w ogole nie czuc.
Saneko
08.08.2016
Paskudztwo. Od teraz najpierw będę czytać komentarze, a dopiero potem gotować... Na szczęście, robiąc i tak zmieniłam proporcje, więc nie czuć aż tak masła, ale mąką jedzie strasznie... nawet gdy dałam więcej sera, niż przewidywał przepis
JKOO
28.06.2016
Szkoda że na komentarze spojrzałem po ugotowaniu... tłusty jak cholera...
sie
29.03.2016
COS strasznego ten sos.Radze nie gotowac.....
Sosomaniak
26.01.2016
poroniony przepis wez to usuń
Raspberry
16.11.2015
Sos jest strasznie mączny, ale z dużą ilością makaronu dało go się jakoś zjeść