omlet po singapursku

Jak zrobić omlet po singapursku?

PinkPink - specjalista Tipy.pl
Omlety po singapursku są doskonałą propozycją na śniadanie, które jak wiemy jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie ulega wątpliwości, ze są bardzo sycące, dlatego możecie być pewni, ze doda wam energii na cały dzień. Niesamowity smak i aromat zachęci do zjedzenia nawet najwybredniejszego śniadaniowego niejadka. Świeże zioła stanowią sekret wyjątkowego smaku potrawy. Poniżej przedstawiam przepis na danie które kocha cały Singapur. Ludzie jedzą je tam o każdej porze dnia i nocy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 8 dużych ostryg
* 2 łyżki skrobi kukurydzianej
* 1 łyżka mąki ryżowej
* 8 łyżek wody
* 1 łyżka oleju
* 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
* 3 jajka, ubite
* 1 łyżka sosu sojowego (do kupienia tutaj)
* 1 łyżka wina ryżowego (sake)
* Szczypta białego pieprzu
* 5 gałązek kolendry
* 1 łodyżka zielonej cebulki

1
Ostrygi umyj i osusz.
2
Wymieszaj mąkę ze skrobią i z wodą (powstanie bardzo rzadkie ciasto).
3
Rozgrzej dużą patelnię. Jak będzie już bardzo gorąca dodaj oleju i rozprowadź go po całym dnie. Wlej na patelnię ciasto i smaż je około 15 sekund i jak będzie na wpół ścięte wlej jajka.
4
Jak jajka będą już prawie ścięte odgarnij je ze środka patelni, wlej tam odrobinę oleju i wrzuć czosnek i smaż go kilka sekund. Wszystko wymieszaj. Dopraw sosem sojowym, sake i pieprzem. Dodaj ostrygi i smaż kilkanaście sekund aby wszystko się dobrze zagrzało.
5
Omlet przełóż na talerz. Posyp z wierzchu świeżą kolendrą i zieloną cebulką.

Powiązane porady

Kurczak stir fry
kurczak z sezamem i pomarańczami
Chińskie pierożki

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie