chipsy z ziemniaków

Jak zrobić chipsy z ziemniaków w piekarniku?

BrumkaBrumka - specjalista Tipy.pl
Jeśli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu całego opakowania tłustych i słonych chipsów to jest na to sposób - możesz je zrobić samodzielnie w domu i dostosować ilość tłuszczu i soli do własnych potrzeb. Chipsy domowe są znacznie grubsze od chipsów sklepowych i mają bardziej ziemniaczany smak. Z pewnością ci posmakują.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* --- na 1 porcję ----
* 1 duży ziemniak
* 1,5 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie, możesz w ogóle nie dodawać tłuszczu)
* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
* Sól do smaku

1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
2
Pokrój ziemniaka na cienkie plasterki o grubości 1 mm (najlepiej mandoliną czy melakserem). Im cieniej pokroisz tym chipsy będą bardziej chrupiące. Pamiętaj jednak aby je obserwować podczas pieczenia aby się nie spaliły (im cieńsze tym krótszy czas pieczenia).
3
Przełóż plasterki ziemniaka do miseczki. Dodaj oliwę z oliwek, pieprz cayenne, sól i dobrze wymieszaj. Rozłóż plasterki na blasze do pieczenia i piecz z każdej strony po około 8-10 minut. Podawaj z ketchupem.


* W przypadku plasterków grubszych, 2mm należy rozgrzać piekarnik do 250 stopni i piec 10-15 minut.

Powiązane porady

popcorn
Popcorn
nachos z tortilli

Podobne porady

Komentarze (7)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

hejtcik
30.01.2017
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
hejtcik
30.01.2017
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
hejtcik
30.01.2017
Ja zrobilam z innymi przyprawami i sa pyszne i chrupiace santraszeczke grupsze ale bardzo smaczne
Isa
15.03.2016
Chipsy piekly sie prawie 50 min i mimo swojej 'cieniosci'..caly czas sa miekksie i gumowe...:/
Grrr
26.03.2014
Ale przecież Lays są pyszne i nie mają konserwantów =.=
jagienka
24.03.2014
ja polecam chipsy z cukinii :)
jagienka
24.03.2014
ja polecam chipsy z cukinii :)