Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek?
AleefiaAleefia - specjalista Tipy.pl

Jeśli cukinia jest zbyt duża wówczas należy usunąć z niej nasiona. Przerośnięte cukinie mają również twardą skórkę, dlatego należy je piec nieco dłużej niż cukinie młode.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 duża cukinia (ok 35-40 cm długości) lub kilka małych (w przypadku użycia małych cukiń nie musisz usuwać nasion oraz należy krócej piec),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1-2 łyżeczki ulubionej przyprawy do warzyw,
sól i pieprz do smaku,
pół szklanki posiekanej świeżej bazylii,
¾ szklanki tartej na tarce mozzarelli,
6 jajek,
2 łyżki mleka lub śmietanki,
pół szklanki tartego parmezanu.

1
Rozgrzej piekarnik do 200C. Spryskaj żaroodporne naczynie do zapiekanek oliwą w sprayu.
2
Cukinia
Umyj cukinię, następnie odetnij końce i pokrój wzdłuż na krzyż. Ćwiartki pokrój na krótsze części.
3
Cukinia
Za pomocą łyżeczki lub noża zdrap nasiona pozostawiając wyłącznie biały miąższ i pokrój na mniejsze kawałki.
4
Cukinia na patelni
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cukinię i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj przyprawy, świeżą bazylię i piecz przez kolejne 3 minuty. Cukinię dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5
cukinia w piekarniku
Przełóż cukinię i ser mozzarella do żaroodpornego naczynia.
6
Jajka
Wymieszaj jaja, mleko i pół szklanki parmezanu i dobrze ubij.
7
Cukinia z jajkiem
Przelej mieszankę jajeczną do cukinii i delikatnie zamieszaj. Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
8
Zapiekanka z cukinii i jajek
Piecz przez 35-45 minut lub do czasu aż całość zacznie z wierzchu brązowieć. Podawaj na gorąco.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie