Domowy majonez

Jak zrobić domowy majonez?

Kuchnieswiata - specjalista Tipy.pl
Domowy majonez
1 z 12
Domowej roboty majonez jest dużo lepszy od kupnego. Poza tym nie ma on konserwantów ani żadnych podejrzanych dodatków. Składniki na majonez to: żółtka jajek, musztarda, oliwa, ocet i cukier do smaku.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 duże żółtka,
1 szklanka oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka musztardy w proszku,
pół łyżeczki soli (lub więcej do smaku),
pół łyżeczki cukru,
0,5-1 łyżki białego octu winnego (5%),
około 1-2 łyżki wody,

1
domowy majonez 1
Przygotuj składniki. Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze.
2
domowy majonez 2
Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do wysokiego i wąskiego pojemnika od miksera.
3
domowy majonez 3
Dodaj do żółtek sól, cukier i sproszkowaną musztardę. Wszystko dokładnie zmiksuj.
4
domowy majonez 4
Olej dodawaj małymi partiami zaczynając od kilku kropel. Po dodaniu każdej partii wszystko dokładnie wymieszaj. Im całość będzie gęściejsza po zmiksowaniu tym więcej dodawaj oleju (ale nie za dużo). Zakończ po dodaniu około połowy oleju. To bardzo ważne, aby majonez dobrze wyszedł.
5
domowy majonez 5
Dodaj ocet. Jeśli ocet ma mniej lub więcej niż 5% wówczas należy zmienić jego ilość oraz ilość wody. Im mocniejszy tym mniej octu i więcej wody.
6
domowy majonez 6
Dobrze zmiksuj.
7
domowy majonez 7
Zacznij stopniowo dodawać resztę oleju. Jeśli masz blender który ma tylko jedną prędkość to postaraj się miksować pulsacyjnie.
8
domowy majonez 8
Dodaj schłodzoną wodę aby uzyskać właściwą konsystencję majonezu (i zmniejszyć jego kwaskowatość).
9
domowy majonez 9
Majonez gotowy.
10
domowy majonez 10
Podawaj jako sos lub używaj jako bazy do innych sosów.
11
domowy majonez 11
Majonez domowy może być przechowywany w lodówce w hermetycznym słoiku przez kilka dni.
Strona 1 z 12

Powiązane porady

sos beszamelowy
sos żurawinowy
Pesto

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

75DR8
27.04.2015
Żadnej musztardy i octu ! Najsmaczniejszy majonez jest z żółtek , oleju , kilku kropel cytryny , soli i wody .