Dżem z gruszek

Jak zrobić dżem gruszkowy z cynamonem?
KamilaKamila - specjalista Tipy.pl

Powoli nadchodzi jesień a z nią pora na przetwory. Ten dżem z gruszek będzie wspaniale smakować z świeżą bułką jak również z tostami z szynką i jajkiem (pycha!) czy jako dodatek do mięs. Smacznego!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
2 kg obranych gruszek (bez gniazd nasiennych)
4 szklanki cukru (zacznij od 2 szklanek i dodawaj do smaku)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków

1
Gruszki pokrój na małe kawałki i wrzuć do rondla. Gotuj na małym ogniu aż się całkiem rozgotują na papkę.
2
Zacznij stopniowo dodawać cukier. Zacznij od dwóch szklanek, wymieszaj i spróbuj.
3
Dodaj 2 łyżeczki mielonego cynamonu i pół łyżeczki mielonych goździków. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4
Duś bez przykrycia przez około 1,5 - 2 godziny aż dżem będzie gęsty. Im dżem będzie gęściejszy tym częściej należy go mieszać aby się nie przypalił.
5
Jak już dżem będzie gęsty ściągnij go z ognia i przełóż do gorących, wyparzonych słoików pozostawiając około 5 mm wolnej przestrzeni pomiędzy wieczkiem a dżemem. Wytrzyj brzeg słoika, zakręć i pasteryzuj około 10 minut w gotującej się wodzie.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie