Dżem z czarnej porzeczki

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
ralisralis - specjalista Tipy.pl

Ten dżem zrobisz bez problemu nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w robieniu przetworów. Dżem ten smakuje wyśmienicie. Jedyny problem jest taki, że słoiki znikną szybciej niż spadnie pierwszy śnieg.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
5 szklanek czarnej porzeczki (rozdrobnionych widelcem, nie blenderem),
2,5 szklanki cukru (możesz dodać nieco więcej jeśli lubisz słodkie dżemy),
50 g pektyny.

1
Porzeczki rozdrobnij widelcem i włóż do dużego garnka (około 8l).
2
Do porzeczek zacznij stopniowo dodawać pektyny cały czas mieszając.
3
Postaw garnek na dużym ogniu cały czas mieszając aż zacznie się gotować. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż dżem się znów zagotuje i gotuj przez 1 minutę.
4
Ściągnij garnek z ognia. Gorący dżem przełóż do sterylnych gorących słoików pozostawiając około 1-1,5 wolnej przestrzeni do wieczka.
5
Dokładnie wytrzyj brzegi słoików i mocno zakręć. Słoiki włóż do gotującej się wody i pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i postaw na rozłożonym na blacie ręczniku do góry dnem. Po 12 godzinach odłóż na półki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie