Kotlety rybne

Jak zrobić sznycle rybne?

Olimpia - specjalista Tipy.pl
Sznycle rybne inaczej mielone kotlety rybne mogą być przygotowane z wielu gatunków ryb (w tym przepisie filet z tilapii). Przed zmieleniem filetu sprawdź czy nie ma w nim kości. Sznycle możesz podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem i majonezem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
0,7 kg filetu tilapii,
1/3 szklanki ryżu,
1 jajko,
1 czerstwa bułka,
około 1 szklanka wody,
pączek zielonej cebulki (3-4 łodyżki),
pączek świeżego koperku,
3-4 łyżki mąki lub tartej bułki,
mielony pieprz,
sól,
olej.

1
Kotlety rybne mielone 1
Przygotuj składniki.
2
Kotlety rybne mielone 1
Zagotuj garnek wody. Dodaj soli, włóż ryż i ugotuj na miękko. Po ugotowaniu odcedź i odłóż na bok do przestygnięcia.
3
Kotlety rybne mielone 2
Zmiel w maszynce filety rybne i przełóż mięso do miseczki.
4
Kotlety rybne mielone 3
Do zmielonej ryby wbij jajko.
5
Kotlety rybne mielone 4
Dodaj soli i pieprzu do smaku.
6
Kotlety rybne mielone 5
Bułkę namocz w wodzie, odciśnij jej nadmiar i dodaj do ryby.
7
Kotlety rybne mielone 6
Dodaj drobno posiekany koperek.
8
Kotlety rybne mielone 7
Dodaj drobno posiekaną zieloną cebulkę.
9
Kotlety rybne mielone 8
Dodaj ugotowany ryż.
10
Kotlety rybne mielone 9
Wszystko razem wymieszaj.
11
Kotlety rybne mielone 10
Rozgrzej patelnię z 2-3 łyżkami oleju na średnim ogniu. Z ryby uformuj kotleciki.
12
Kotlety rybne mielone 11
Każdego mielonego obtocz w mące lub w tartej bułce.
13
Kotlety rybne mielone 12
Przygotowane sznycle połóż na rozgrzaną patelnię.
14
Kotlety rybne mielone 13
Smaż sznycle rybne z każdej strony po 5-8 minut i przenieś na talerz.
15
Kotlety rybne mielone 14
Podawaj na gorąco lub na zimno. Mielone kotlety rybne wspaniale smakują z majonezem.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

ryba w galarecie
duszenie ryby
Łosoś pieczony w folii aluminiowej

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie