Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Kuchnia Światowa i Regionalna > Kuchnia arabska > Jak zrobić pitę w domu?

Jak zrobić pitę w domu?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3/5 (44 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 11 
Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Na 8 placków pita potrzebujesz:, 1 szklankę ciepłej wody (nie gorącej, ani wrzącej), 2 łyżeczki drożdży, 2 ½ – 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
1
pita - krok 1
Drożdże rozrób w wodzie i pozostaw na około 5 minut, żeby całkowicie się rozpuściły. Dodaj 2 ½ szklanki mąki, sól i oliwę z oliwek. Mieszaj całość do czasu, aż uzyskasz poszarpane ciasto o konsystencji pokazanej na zdjęciu obok.
2
pita - krok 2
Stolnicę posyp odrobiną mąki i zacznij wyrabiać na niej ciasto. Po 5-7 minutach powinno stać się jednorodne i sprężyste. Uformuj je wówczas w kulę i włóż do natłuszczonej olejem miski. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość.
3
pita - krok 3
Podziel ciasto na 8 równych części i delikatnie spłaszcz każdą z nich, by utworzyła gruby dysk.
4
pita - krok 4
Za pomocą oprószonego mąką wałka, rozwałkuj jeden z dysków w koło o średnicy 20-22 cm i grubości około 6 mm.
5
pita - krok 5
Jeśli pieczesz pitę w piekarniku, umieść ją na blasze do pieczenia lub kamieniu do pieczenia pizzy i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C.
6
pita - krok 6
Piecz ciasto przez 3 minuty, dopóki całkowicie nie wyrośnie, tworząc charakterystyczną „bułeczkę”.
7
pita - krok 7
Możesz również usmażyć pitę. Wówczas umieść ją na rozgrzanej na średnim ogniu żeliwnej patelni. Pokrop patelnię odrobiną oleju i zetrzyj jego nadmiar.
8
pita - krok 8
Podsmażaj pitę przez 30 sekund (dopóki na jej powierzchni nie utworzą się bąbelki), a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Ponownie przewróć pitę i smaż 1-2 minuty, aż całkowicie wyrośnie i przysmaży się. Jeśli pita nie chce rosnąć, oznacza to, że patelnia była niewystarczająco rozgrzana.
9
pita - krok 10
A oto porównanie obu tych metod. Pita smażona na patelni (po lewej) będzie miała brązowe punkty i nie wyrośnie zbyt dobrze. Pita pieczona w piekarniku (po prawej) będzie znacznie bardziej pękata, ale zachowa blady kolor.
10
kebab w cieście pita
Pita najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz jeść ją z tradycyjną shoarmą lub nałożyć do środka kebab.
Przeczytaj teraz: Jak przyrządzić kebab?
 3/5 (44 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (6)

Nie będzie widoczny na stronie
 
ram - 2016-02-01
świetne buły. Zrobiliśmy grubsze i mniejsze. Smaczne nawet jako samodzielna przekąska. W piekarniku rosną szybko i zabawnie. Klęczałem przed piekarnikiem dopingując je do rośnięcia. Na patelni nam nie wychodziły.
Dziękujemy za przepis i polecamy
stas - 2015-07-20
A te drożdże to jakie? Suszone, instant czy świeże?
kari.blachanka - 2015-04-22
Te drożdże wyrosną?
bo w przepisie nie ma cukru...
piterxp1 - 2014-01-17
Witam
Jeśli użyje tej pity do zrobienia kebaba to trzeba ją przekroić tak?
Przynajmniej tak wnioskuje po ostatnim zdjęciu a co jesli nie chciałbym przekrajać tylko zrobić taką żeby była na cały talerz i złożyć ją na pół?
iska332 - 2013-10-29
a te drozdze to maja byc sypkie czy normalne?
ania5825 - 2013-03-17
Zrobiłam pitę już dwa razy z tego przepisu :) Jedynie zamiast zwykłej mąki pszennej, użyłam pszennej, wieloziarnistej. Pita jest przesmaczna. W piekarniku rośnie zadziwiająco szybko i jest przez to wiele zabawy przy obserwacji ;) Można nakłaść do niej róznych dodatków i polać sosem, a można też zagryzać... Moi rodzica natomiast rozpłaszczyli całą bułkę i naładowali dodatki NA nią, a później jedli nożem i widelcem ;) Także jak kto lubi.
POLECAM!
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Z chlebka pita możesz wyczarować na stole las iglasty w niespełna pół godziny. Aby drzewka wyglądały realistycznie...
Jak zrobić przekąski świąteczne z pity?
Z chlebka pita możesz wyczarować na stole las iglasty...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.