ciasto snickers

Jak zrobić ciasto snickers?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
Pokochasz to ciasto. W niepowtarzalny sposób łączy kremową czekoladę domowej roboty i masę z masła orzechowego. Smaki te, poprzedzielane herbatnikami i karmelem, to prawdziwa rozkosz zmysłów. A co jest w tym wszystkim najlepsze? To, że ciasto snickers nie wymaga pieczenia! Potrzebujesz jeszcze jakiejś zachęty?
P

Rzeczy, których potrzebujesz
Na ciasto o wymiarach 20x20 cm: około 16 herbatników, krem orzechowy i czekoladowy: 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 6 szklanek zimnego pełnego mleka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, ¾ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady, ¾ szklanki kremowego masła orzechowego, sos karmelowy: 1 szklanka cukru, 6 łyżek wody, 55g masła, ¼ szklanki śmietany kremówki, polewa czekoladowa: 2/3 szklanki gorzkiej czekolady, 1 łyżka śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 4-5 łyżek ciepłej wody, do dekoracji: 12-14 posiekanych miniaturowych Snickersów

1
Krem orzechowy i czekoladowy

Zmieszaj skrobię kukurydzianą, cukier, sól i mleko i zmiksuj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji. Mieszankę przełóż do żaroodpornej miski i umieść na 20-25 minut nad garnkiem z gorącą wodą. Od czasu do czasu mieszaj zawartość miseczki.
2
Krem będzie gotowy wówczas, gdy zgęstnieje na tyle, że będzie przyklejał się do spodu łyżki, a na jego powierzchni będzie widać zrobione łyżką ślady. Gdy tak się stanie, dodaj do niego ekstrakt waniliowy.
3
Podziel krem na dwie części. Do jednej z nich dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Do drugiej połowy dodaj natomiast masło orzechowe. Tę porcję kremu również dobrze wymieszaj.
4
Sos karmelowy

Cukier i wodę umieść w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, by mieszać zawartość rondelka i zeskrobać nawet te kryształki cukru, które przykleją się do jego krawędzi.
5
Gdy cukier całkowicie rozpuści się, zwiększ ogień na duży. Od tego momentu nie mieszaj bezpośrednio zawartości rondla. Chwyć go raczej za rączkę i obracaj tak, by mieszanka była w ruchu. Po około minucie zobaczysz, jak na powierzchni mikstury zaczną tworzyć się bąbelki.
6
Gdy mieszanka zacznie przybierać lekko złoty odcień, dodaj do rondelka masło i śmietanę kremówkę. Zobaczysz, że na powierzchni mikstury pojawi się mnóstwo bąbelków. Trzepaczką wymieszaj ją dokładnie (bąbelki znikną, gdy sos będzie stygnął). Odstaw gotowy sos karmelowy do całkowitego ostygnięcia.
7
Polewa czekoladowa

Czekoladę i śmietanę kremówkę umieść w miseczce. Tę z kolei połóż nad garnkiem z gotującą się wodą. Poczekaj 2-3 minuty, aż czekolada roztopi się samoistnie, bez mieszania. Gdy tak się stanie, powoli wymieszaj zawartość miseczki, by czekolada i śmietana dobrze się połączyły.
8
Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj całość.
9
Teraz zacznij dodawać wodę, po 1 łyżce stołowej naraz. Za każdym razem mieszaj całość, aż zawartość miseczki osiągnie konsystencję polewy. Gotową polewę odstaw na bok i poczekaj, aż lekko ostygnie.
10
Ciasto snickers

Wysoką formę do pieczenia wyłóż folią. Powinna być ona wyższa o około 3 cm, niż wysokość boków formy.
11
Herbatniki umieść jeden obok drugiego na dnie formy. Nałóż na nie cienką warstwę kremu czekoladowego.
12
Na wierzchu ułóż kolejną warstwę herbatników, a na nich rozsmaruj cienką warstwę kremu orzechowego.
13
Kontynuuj układanie kolejnych warstw w kolejności: herbatniki – krem czekoladowy – herbatniki – krem orzechowy, dopóki nie zużyjesz wszystkich składników.
14
Na wierzch ciasta wylej wystudzony karmel i odstaw całość na bok, aż karmel zastygnie.
15
ciasto snickers
Następnie oblej ciasto wystudzoną polewą czekoladową. Na wierzchu ułóż pokrojone na drobne kawałeczki batony Snickers. Udekoruj ciasto jeszcze odrobiną płynnego karmelu i polewy czekoladowej.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Prosty tort
ciasto w kubku
lukier

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

wrobelkacza
28.01.2014
pycha