Grzyby w oleju

Jak marynować grzyby w oleju?
LolitaLolita - specjalista Tipy.pl

Olej utrwala i wydobywa wspaniały smak grzybów oraz wszystkich przypraw. Grzyby w oleju są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, dań z patelni. Można je jeść również same jako przegryzkę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 szklanka wody, 1 szklanka octu, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka oleju słonecznikowego, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka oregano, ostra papryka (chilli lub pieprz cayenne), sól do smaku

1
Grzybki oczyść. Powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Większe grzyby przekrój na pół.
2
Wlej do garnka szklankę wody i szklankę octu (jeśli masz więcej grzybów to zwiększ ilość wody i octu - proporcje 1:1). Wrzuć grzyby, postaw na ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10 minut. Po tym czasie odlej zaprawę zaś grzyby osusz ręcznikiem papierowym.
3
Wymieszaj w dużej misce olej słonecznikowy z rozgniecionym lub drobniutko posiekanym czosnkiem, pietruszką, ostrą papryką, pieprzem, oregano i solą do smaku.
4
Grzyby ułóż w sterylnych słoikach i zalej olejem (jeśli brakuje to dolej oleju). Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

reo
05.10.2015
Czy jednokrotna pasteryzacja wystarcza? Do tej pory , jeśli grzyby nie były w occie pasteryzowałam jak mięso - 3 razy co 2 dni.