Truskawkowa granita z serkiem Mascarpone

Jak zrobić włoski deser z serkiem Mascarpone i truskawkami?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Granita to deser przypominający zamrożone lody pochodzący prosto z Sycylii. Jest wyśmienity w letnie dni. Poniżej przedstawiam przepis na granitę - sycylijski deser z serkiem Mascarpone i truskawkami.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka wody
* 1 / 2 szklanki i 1 łyżka cukru
* 1 / 2 szklanki rozdrobnionych świeżych liści mięty
* 2 szklanki posiekanych truskawek, plus 1 szklanka bardzo drobno posiekanych truskawek
* 1 / 2 szklanki serka Mascarpone
* 3 łyżki soku z cytryny
* Odrobina soli

1
Do rondelka wlej wodę dodaj 1/2 cukru i miętę. Zagotuj od czasu do czasu mieszając aby rozpuścić cukier. Duś na małym ogniu. Odcedź miętę od powstałego syropu.
2
Do blendera wsyp 2 szklanki truskawek z 1 łyżką cukru. Zetrzyj truskawki z cukrem na masę. Dodaj serek Mascarpone, sok z cytryny i sól. Ponownie uruchom blender aż ser całkowicie wymiesza się z truskawkami. Dodaj syrop miętowy i wymieszaj. Miksturę przelej do pojemników i umieść w zamrażarce na około 4h.
3
Granitę podaje się zmrożoną. Przed podaniem należy ją rozdrobnić widelcem i przełożyć do schłodzonych miseczek. Wierzch udekoruj posiekanymi truskawkami.

Powiązane porady

koktajl bananowy
shake waniliowy
Shake bananowy

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

klaudia8120
31.07.2014
mascarpone sprawia że deser jest bardziej kremowy