racuchy z truskawkami

Jak zrobić racuchy z truskawkami?
AniaAnia - specjalista Tipy.pl

Puszyste racuchy to doskonały pomysł na letnią przekąskę ze świeżymi truskawkami. Możesz je podawać jako deser lub podwieczorek. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić takie puszyste racuszki.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 dag drożdży,
* 3 jaja,
* 1 łyżka cukru,
* 1 1/2 szklanki mąki,
* Szklanka mleka,
* Sól do smaku,
* 30 dag drobnych truskawek,
* Tłuszcz do smażenia,
* Cukier puder do posypania.

1
Część cukru rozetrzeć z drożdżami, a następnie z mlekiem i mąką, lekko osolić.
2
Ciasto powinno być dość gęste i dające się łatwo nabierać łyżką. Jeśli jest zbyt gęste należy dodać trochę wody.
3
Białka ubić na pianę a kiedy jest już sztywna, dodać resztę cukru, aby się utrwaliła, po czym wymieszać z ciastem.
4
Racuszki smażyć jednocześnie na 2 - 3 patelniach lub w dołkownicy o 3-4 wgłębieniach, kładąc część ciasta na rozgrzany tłuszcz.
5
Na wierzchu położyć kilka umytych i osuszonych truskawek i przykryć je cienką warstwą ciasta.
6
Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
?

Wskazówki
* Truskawki można zastąpić innymi owocami, zależnie od pory sezonu.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie