Zdrowa Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Żywność
- Desery

Jak zrobić truskawkowe cudaczki?
Ania - specjalista Tipy.pl

Cudaczki to ciekawy i pyszny deser z truskawkami. Podczas smażenia ciasto bardzo rośnie i przybiera wiele różnych kształtów, dzięki czemu cudaczki wyglądają bardzo interesująco i skuszą nawet największego niejadka! Poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić pyszne truskawkowe cudaczki.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 30 dag mąki;
* 1 1/2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia;
* 1/2 szklanki mleka;
* trzy żółtka;
* jedna pełna łyżka cukru pudru;
* szczypta soli;
* piana z trzech białek;
* 1/4 kg truskawek.
* olej do smażenia (około 1/2 butelki)
1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, żółtka, cukier, odrobinę soli i wyrobić na jednolitą masę.
2
Kiedy masa jest już jednolita, dodać pianę z białek. Ciasto powinno być niezbyt gęste - takie, aby można je było nabierać łyżką.
3
Owoce wciskać w środek ciasta na łyżce, pomagając sobie drugą łyżką lub łopatką.
4
Cudaczki smażyć, jak pączki - z obydwu stron.
5
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.