sos serowy

Jak zrobić sos serowy?·

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
sos serowy
1 z 9
Sos serowy kocha chyba każdy człowiek na świecie. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip. Poniżej przestawiam najbardziej popularny przepis na sos serowy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 łyżeczki masła
* 1/4 szklanki mąki
* 2 szklanki zimnego mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* pieprz cayenne
* 20 dkg sera żółtego (ser cheddar)

1
sos serowy 1
W rondelku rozpuść masło.
2
sos serowy 2
Dodaj mąkę i energicznie mieszaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż do czasu, gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać.
3
sos serowy 3
Jak tylko zauważysz, że zasmażka zmienia kolor, dolej pół szklanki mleka - stopniowo, stale i energicznie mieszając.
4
sos serowy 4
Dolej resztę mleka (1,5 szklanki) - ciągle i energicznie mieszając.
5
sos serowy 5
Dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej.
6
sos serowy 6
Dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
7
sos serowy 7
Dodaj część startego sera i mieszaj, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dodaj kolejną. Dodawaj ser małymi partiami, cały czas energicznie mieszając.
8
sos serowy 8
Posól sos do smaku i wymieszaj.
?

Wskazówki

  • Sos ten jest wspaniały do nachos.
  • Aby sos był bardziej pikantny, dodaj do niego odrobinę chilli.
  • Sos nabierze smaku i będzie idealny do makaronu, jeśli dodasz do niego gotowane na parze brokuły.
  • Jest idealny do polania kalafiora i brokuła.
  • Sos ten jest pyszny również z gotowaną marchwią i zieloną fasolą.
  • Jesteś miłośnikiem mięsa? Wypróbuj chude mięso wołowe z sosem serowym.
  • Sos serowy będzie dobrze smakował do pieczonych ziemniaków lub puree.

Strona 1 z 9

Powiązane porady

Pesto
Szpinak ze śmietaną
sos czosnkowy

Podobne porady

Komentarze (33)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Natalka
05.04.2017
Nie robiłam ale warto spróbować!
Halina
23.02.2017
Ugotowałam Staremu i w ryja dostałam za ser zmarnowany. Nawet mój gruby pies nie chce tego ruszyć. Żal mąki mogłam pączków narobić na tłusty czwartek...
Andrej
09.01.2017
witam sos wyszedł bardzo słabo nie polecam
Bamba
25.04.2016
Sos taki robi się z bardzo aromatycznych serów, czedar albo parmezan nadają się idealnie, natomiast jak ktoś robi z edamskiego albo innego bardzo mlecznego sera to niech się nie dziwi że mu wychodzi budyń :P
Tomasz334
21.03.2016
Dosajcie trochę galki muszkatołowej i bedzie pyszne :D
Mateoo
07.12.2015
Sos wyszedł jak ciasto na naleśniki. Przepis do niczego się nie nadaje nie pozdrawiam...
sylwiaip
12.11.2015
Fuj, wyszła ochyda....
jurek owsiak
12.11.2015
ZJEBALEM DIPA JA NIE WIEM DZIWNY JESTEM MLEKO PRZYPALILEM WGLE MI WYKIPIALO BEZ SMAKU WSZYSTKO CZY TO PRZEZ TO ZE JESTEM FACETEM?? CZY DO PRZYGOTOWANIA TEGO DIPU POTRZEBNA JEST KOBIETA??
kometa
30.06.2015
Do kitu, zmarnowany czas i pieniądze, a sos poszedł do kibla :/
kasia
09.03.2015
dobry sos jest wtedy gdy dodamy więcej sera i do tego jeden plasterek wędzonego boczku i smakuje podobnie do carbonary :)