hiszpański omlet ze szpinakiem

Jak zrobić hiszpański omlet ze szpinakiem?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go wziąć do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Nie lubisz szpinaku? Pamiętaj, że szpinak jest źródłem kwasu foliowego i jest niezwykle zdrowy. Poza tym - po spróbowaniu tego omletu prawdopodobnie zmienisz swój stosunek do tej zieleniny.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 200 g liści szpinaku
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek
* mała-średnia, drobno posiekana cebula
* 1 duży, ugotowany ziemniak
* 5 jajek

1
Wypłucz dokładnie szpinak i usuń łodyżki. Przelej go wrzącą wodą. Otrzep, dobrze przesusz i pokrój.
2
Zmiksuj jajka dodaj do nich soli i pieprzu do smaku.
3
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju (lub maśle) na złoty kolor.
4
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na patelni na cebuli. Na wierzch połóż pokrojony szpinak.
5
Wlej zmiksowane jajka. Delikatnie zamieszaj, aby jajko dostało się między wszystkie warstwy ziemniaków, cebuli i pomiędzy pokrojone liście szpinaku. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.
6
Jak omlet będzie gotowy przełóż go na duży talerz i pokrój tak jak pizzę.

Powiązane porady

Omlet z szynką i pomidorami
Omlet z szynką i szparagami
omlet z jajek

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie