Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić galaretkę mięsną?
Josephine - specjalista Tipy.pl
Galaretka drobiowa jest tradycyjnym daniem kuchni wschodnioeuropejskiej. Aby zrobić galaretkę należy użyć mięsa razem z chrząstkami np. ze stawami skokowymi, ogonem, szyją itp gdyż bez nich wywar się nie zżeluje (w żelowaniu może pomóc również skóra kurzęca lub wieprzowa). Jeśli wywar i tak nie będzie się żelować wówczas można dodać do niego trochę żelatyny.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
Nóżki wieprzowe z mięsem, kośćmi i stawami (ok 1 kg), 70 dkg mięsa wieprzowego, kurczak z mięsem, kośćmi i skórą (ok 70 dkg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 4-5 liści laurowych, 2 ząbki czosnku, 10 ziarenek pieprzu, 1-2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku
7

Przełóż mięso do naczynia w którym będziesz robić galaretkę (może być jedno duże naczynie lub kilka mniejszych) i rozłóż je równo na dnie. Dobrze jest użyć przezroczystych naczyń aby było widać warstwy galaretki. Jeśli chcesz możesz posypać mięso po wierzchu kukurydzą z puszki, ugotowaną i pokrojoną marchewką oraz dodać kilka połówek jajka na twardo.
?
Wskazówki
Jeśli bulion się nie zżeluje to przełóż go razem z mięsem do garnka, dodaj żelatynę, postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie przelej bulion z mięsem do szklanych naczyń i odstaw do przestygnięcia.