Diety i Odżywianie
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Właściwości wody kokosowej
Igga - specjalista Tipy.pl

Woda kokosowa to sok znajdujący się wewnątrz młodych kokosów. Jest ona jednym z najbardziej orzeźwiających napojów znanych na całym świecie ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Zawiera ona w swym składzie cukry, witaminy, minerały, elektrolity, enzymy, aminokwasy, fitohormony i cytokiny. Woda kokosowa pozyskiwana jest z młodych i nieco niedojrzałych orzechów kokosowych zbieranych około 5-7 miesiąca życia.
2
Cytokininy zawarte w wodzie kokosowej przeciwdziałają starzeniu się oraz mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe.
3
W wielu rejonach tropikalnych woda kokosowa jest oferowana pacjentom z biegunką w celu uzupełnienia płynów w organizmie i zmniejszenia potrzeby leczenia dożylnego.
5
Pomimo bardzo lekkiej konsystencji, woda kokosowa ma znacznie lepszą kompozycję składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, mangan, magnez i cynk, niż niektóre owoce takie jak np. pomarańcze.
6
Woda kokosowa jest również bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, pirydoksyna i foliany. Ciało ludzkie nie potrafi samo wytwarzać tych witamin zatem trzeba je dostarczać organizmowi z ze źródeł zewnętrznych.
8
Ponadto świeża woda kokosowa zawiera niewielką ilość witaminy C (kwasu askorbinowego) i dostarcza jej około 2,4 mg tj. 4% zalecanego dziennego spożycia. Witamina C jest rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem.