Przepisy Świateczne
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak dekorować ciasteczka?
Josephine - specjalista Tipy.pl
1

Do zrobienia ciasteczek będziesz potrzebować kilku foremek do wycinania (do kupienia tutaj), barwników spożywczych, różnych posypek do ciast, wiórek kokosowych, pędzla kuchennego, strzykawkę do dekoracji ciast z końcówkami (lub rękawa spożywczego z końcówkami), migdałów w płatkach
4

Aby zrobić lukier zmieszaj cukier puder z wodą (może być połowa wody, połowa soku z cytryny). Dodawaj wodę stopniowo w małych ilościach, cały czas mieszając aż lukier będzie mieć konsystencję śmietany. Jeśli chcesz aby lukier był kolorowy wówczas wymieszaj go z odrobiną barwnika spożywczego. Barwniki mają zwykle bardzo intensywny kolor zatem należy je dodawać stopniowo w bardzo małych ilościach.
10

Lukier może być również używany jako "klej". Aby zrobić choinkę należy maczać końcówki migdałów w lukrze a następnie przyklejać je do choinki w taki sposób, aby migdały na siebie nachodziły (zaczynamy przyklejanie od dołu choinki). Im gęstszy lukier (mniej wody) tym jest on bardziej klejący. Lukier należy trzymać pod przykryciem - im gęstszy tym szybciej schnie.