naleśniki kawowe z serem

Jak zrobić naleśniki kawowe z serem ricotta i wiśniami?
poulina - specjalista Tipy.pl

Naleśniki na śniadanie? Czemu nie! Zwłaszcza, jeśli mogą dodać nam tyle samo energii, co poranna kawa. Sekretem jest ciasto z dodatkiem espresso. W połączeniu z bardzo delikatnym serem ricotta i soczystymi wiśniami stanowi idealny początek dnia. Przepis na to cudo zamieszczam poniżej.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
3 łyżki espresso (ewentualnie kawy rozpuszczalnej), ½ szklanki mleka, 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ser ricotta, wiśnie w syropie

1
Kawę rozpuść w mleku. Wlej ją do miseczki, dodając wodę gazowaną, sodę oczyszczoną i jajko. Stopniowo zacznij wsypywać mąkę mieszając ciasto do połączenia się wszystkich składników.
2
Następnie owiń miskę z ciastem ręcznikiem i odłóż na 30 minut (jeśli bardzo się śpieszysz, możesz ominąć ten krok).
3
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż naleśniki jak zwykle, aż każda ze stron przybierze złotobrązową barwę.
4
naleśniki kawowe z serem i wiśniami
W osobnej miseczce zmieszaj ser ricotta z wydrylowanymi wiśniami. Nakładaj farsz porcjami wielkości 1 dużej łyżki w przeliczeniu na 1 naleśnik. Gotowe naleśniki składaj w trójkąty.
5
Przed podaniem oblej naleśniki odrobiną syropu wiśniowego. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie