Kolorowy cukier

Jak zrobić kolorowy cukier?

Solen - specjalista Tipy.pl
Robienie kolorowego cukru jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać cukier z kolorowym barwnikiem spożywczym. Robiąc go samemu zaoszczędzisz sporo pieniędzy a poza tym zawsze możesz go zrobić akurat tyle ile potrzeba.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
1 szklanka białego cukru, 2 krople barwnika spożywczego w płynie w dowolnym kolorze, słoik z zakrętką

1
Wsyp cukier do szklanego słoika. Nie wsypuj do plastikowego pojemniczka gdyż barwnik go zafarbuje.
2
Dodaj do cukru 2 kropelki barwnika w płynie. Nie dodawaj na początku więcej. Barwniki są bardzo mocne i wystarczy odrobina aby uzyskać ładną barwę.
3
Zakręć zakrętkę i potrząsaj słoikiem przez około 1 minutę lub do czasu aż cały cukier będzie zafarbowany. Jeśli nie jesteś zadowolony z nasycenia koloru to dodaj kolejną kroplę i dokładnie wymieszaj.
4
Zielony cukier
Cukier może być na początku nieco wilgotny zatem przesyp go na jednorazowy talerzyk papierowy i susz przez około godzinę.
?

Wskazówki
* Jeśli masz barwnik w paście wówczas rozmieszaj odrobinę z kilkoma kroplami wody.
* Barwniki spożywcze można kupić w sklepach spożywczych. Zwykle są one we wszystkich sklepach w okresie świąt bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Powiązane porady

Ryba w cieście
herbata z imbirem
Pierniczki choinkowe

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Silminyel
08.07.2013
Kiedyś widziałam podobny przepis na jadalny brokat. Zaczynał się tak samo, czyli od zafarbowania cukru barwnikiem spożywczym, ale zamiast odstawiana go do wyschnięcia na papierowym talerzyku, wysypywało się go na blachę i długo suszyło w piekarniku ustawionym na niewysoką temperaturę. W ten sposób cukier nie rozpuszczał się, ale robił bardziej błyszczący.