Brokuły

Jak gotować brokuły?·

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Brokuły
1 z 14
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą one z Włoch - z języka włoskiego piccoli bracci oznacza "małe rączki". Ich wartość odżywcza jest o wiele większa, niż kalafiora. Poniżej przedstawiam dokładną instrukcję dotyczącą gotowania brokułów.
1
Gotowanie brokułów 1
Umyj brokuły pod bieżącą wodą, a następnie przełóż je do miski.
2
Gotowanie brokułów 2
Za pomocą małego nożyka potnij brokuły na kawałki. Najpierw odetnij różyczki od nóżki.
3
Gotowanie brokułów 3
Jeśli różyczka jest duża, wówczas przetnij ją na pół.
4
Gotowanie brokułów 4
Zanim zaczniesz obierać ogonki i nóżkę, odetnij wszystkie różyczki.
5
Gotowanie brokułów 5
Poobcinaj wszystkie gałązki i po kolei je obierz.
6
Gotowanie brokułów 6
Potnij nóżki na drobne kawałki.
7
Gotowanie brokułów 7
Brokuły są gotowe do gotowania.
8
Gotowanie brokułów 8

Gotowanie w wodzie (brokuły możesz ugotować również w całości. W tym celu nalej do garnka wodę, dodaj soli i włóż brokuł różyczkami do dołu)


Napełnij 1/4 do 1/2 garnka wodą, dodaj soli. Poczekaj, aż woda się zagotuje.

9
Gotowanie brokułów 9
Gdy woda się zagotuje, wrzuć do środka brokuły. Po jej ponownym zagotowaniu brokuły powinny być już dobre do zjedzenia. Im dłużej będziesz je gotować, tym bardziej będą miękkie.
10
Gotowanie brokułów na parze
Gotowanie na parze

Nalej do garnka odrobinę wody, połóż sitko oraz brokuły. Posól je do smaku lub posyp Vegetą lub Ziarenkami Smaku. Po 5 minutach brokuły powinny być gotowe.

11
Gotowanie brokułów 10
Gotowanie w mikrofalówce

Brokuły przełóż do pojemniczka, dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżkę wody.

12
Całość przykryj folią. Zostaw mały otwór w rogu pojemniczka, aby para mogła się wydostać. Grzej w wysokiej temperaturze przez około 3-4 minuty.
13
Gotowanie brokułów 10
Brokuły są gotowe do zjedzenia.
?

Wskazówki
* Brokuły będą miały ładniejszy kolor, jeśli do wody do gotowania dodasz kilka kropel soku z cytryny

!

Uwaga!
* Brokuły umyj dokładnie. Upewnij się że pomiędzy różyczkami nie ma nieproszonych gości.

Strona 1 z 14

Powiązane porady

suszone grzyby
szybkowar
bita śmietana

Podobne porady

Komentarze (11)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

wlodomur
16.07.2013
ugotowałem na parze /5 min/ roztopiłem łyżeczkę masła z łyżeczką oliwy dodałem 2 ząbki czosnku /praska/ i pół łyżeczki papryki z tubki,do tego jajko sadzone mnie smakowało super
KEG
05.04.2013
@Stfur: Twój cytat jest wyrwany z kontekstu. Przeczytaj jeszcze raz uważnie całość:

"Gotowanie w wodzie (brokuły możesz ugotować również w całości. W tym celu nalej do garnka wody, dodaj soli i włóż brokuł różyczkami do dołu)

Napełnij 1/4 do 1/2 garnka wodą dodaj soli. Poczekaj, aż woda się zagotuje.
Jak już woda się zagotuje wrzuć do środka brokuły."

Zdanie w nawiasie dotyczy gotowania całego, niepokrojonego brokuła. Zdania poza nawiasem dotyczą błokuła w kawałkach.
grazyna2
04.04.2013
Dla mnie brokuły są odkryciem, bo jakoś unikałam tego warzywka nie wiem czemu. Gotuję je różyczkami do dołu, a po króciutkim gotowaniu dopiero kroję ,smakują mi takie, nawet bez soli.
Dupo
26.06.2012
Szczególnie "godne" polecenia jets sypanie do brokułów Vegety (!). Co za idiota to pisał????
Stfur
09.05.2012
"W tym celu nalej do garnka wody, dodaj soli i włóż brokuł różyczkami do dołu)
Napełnij 1/4 do 1/2 garnka wodą dodaj soli. Poczekaj, aż woda się zagotuje."
"Jak już woda się zagotuje wrzuć do środka brokuły."

To jak ma być? Może ktoś się tu powinien ogarnąć? :)
halka
13.04.2012
Jak rozpoznać czy brokuły są świeże, jak wygląda zepsuty brokuół
ania793
18.09.2011
ja uwielbiam brokuły ale w kuchni jestem przedszkolakiem, twój opis napewno pomoże mi by go nie zepsuć..bardzo ładnie zwizualizowane przygotowanie
a właśnie we włoszech jadłam gotowane na parze
kottt
05.09.2011
Akurat brokuły trzeba gotować w wodzie, gdyż zawierają szkodliwe substancje rozpuszczalne w wodzie. Po ugotowaniu wodę odlewamy i szkodliwe substancje razem z wodą. Podczas gotowania na parze wszystko zostaje w warzywie...
route_66
13.05.2011
Brokuły powinno się gotować w maśle. Gorący tłuszcz zamyka komórki i nie tracą wtedy smaku.. Pozdrawiam
kasia
03.12.2010
Gotowałam brokuły w mikrofali i 3-4 min., to za mały czas gotowania,brokuły były twarde prawie dokładnie takie jak surowe, dopiero kolejne 5 min.to było wystarczająco ,także 9 min dla brokuł w mikrofali, to czas optymalny.